Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comisia de la Veneția s-a pronunțat în privinţa alegerile prezidențiale din RM

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaПодсчет голосов на президентских выборах в Армении
Подсчет голосов на президентских выборах в Армении - Sputnik Moldova
Abonare
Prestigioasa instituţie a luat în calcul un șir de propuneri ale PSRM, inclusiv cele referitoare la asigurarea accesului la vot pentru toți cetățenii RM aflați la muncă peste hotare.

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. Comisia de la Veneția a avizat pozitiv proiectul privind modificările la Codul Electoral al Republicii Moldova referitoare la alegerea directă a președintelui ţării, a declarat pentru Sputnik liderul PSRM, Igor Dodon.

В июне в Молдове состоялись местные выборы. В Кишиневе победу в борьбе за кресло мэра в третий раз одержал Дорин Киртоакэ. - Sputnik Moldova
Politică
Moldovenii de peste hotare deja se pot înregistra pentru a vota la prezidențiale

Curtea Constituțională a RM a anulat la 4 martie 2016 modificările operate la Legea Fundamentală a țării pe data de 5 iulie 2000 și a lăsat în vigoare mecanismul inițial de alegere a șefului satului: prin alegerea generală, egală, secretă și directă de către întregul popor. Ulterior, Parlamentul RM a aprobat în prima lectură modificările la Codul Electoral al RM care prevăd alegerea directă a președintelui.

„Comisia de la Veneția a avizat pozitiv modificările legislației care prevăd desfășurarea alegerilor prezidențiale directe în toamna acestui an", a spus Dodon.

Potrivit acestuia, structura internațională a ținut cont de asemenea de propunerile Partidului Socialiștilor, care au fost făcute publice în Parlamentul de la Chișinău, cu privire la modificările la Codul Electoral al RM.

„Este vorba de modificări potrivit cărora guvernul este obligat să deschidă secții de votare în străinătate în baza informației furnizate de serviciile pentru migranți din țările respective", a explicat liderul socialiștilor.

Выборы в Приднестровье - Sputnik Moldova
Societate
Cine ar câștiga alegerile în Moldova

Dodon a menționat că, dacă în Rusia se află circa 550 mii de cetățeni ai RM, în acest caz, conform normelor prevăzute în Codul Electoral (câte trei mii de buletine de vot la o secție de votare — n. red.), trebuie să fie deschise 170 — 180 de secții de votare.

Liderul socialist a subliniat că în cadrul alegerilor parlamentare desfășurate în în 2014, aproximativ o treime din cetățenii RM aflați în afara granițelor nu au avut posibilitatea să voteze din cauza numărului insuficient de secții de votare.

„În săptămânile următoare, Parlamentul RM va examina în lectură finală modificările la Codul Electoral și va aproba procedura definitivă a alegerii președintelui de către întregul popor", a menționat Dodon.

Socialiștii vor insista să fie incluse propunerile lor de a asigura accesul la vot al tuturor cetățenilor RM care muncesc peste hotare.

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova sunt prevăzute pentru 30 octombrie 2016.

Fluxul de știri
0