Un britanic către români: aveți o ultimă șansă să luptați pentru țara voastră

© Sputnik / Aleksandr Pogotov / Accesați arhiva multimediaAgricultor, tehnică agricolă
Agricultor, tehnică agricolă - Sputnik Moldova
Abonare
„Uniunea Europeană nu e interesată de fermele mici. Este aceeași politică aplicată peste tot", a spus un britanicul, citând un funcționar de la Bruxelles

CHIȘINĂU, 14 iun — Sputnik. Un britanic provenit dintr-o veche familie de nobili luptă astăzi pentru apărarea micilor fermieri și pentru promovarea agriculturii tradiționale și ecologice, scrie agrointel.ro.

Agricoltura - Sputnik Moldova
Reforma vânzării pământurilor la străini, dar nu până la capăt

Sir Julian Rose a transformat încă în 1975 domeniul Hardwick, știută ca o întreagă proprietate cu tradiție în Marea Britanie, într-o fermă care produce bio.

Britanicul luptă astăzi împotriva curentului periculos care distruge micile afaceri agricole, care acaparează terenurile agricole ale statelor din fostul bloc socialist.

"Marile corporații conduc, guvernele doar le urmează. Marile corporații, lanțurile de supermarketuri, guvernele și Uniunea Europeană, toate fac parte dintr-un mare club. Și tot ceea ce vor să obțină sunt bogăție și putere", spune fermierul britanic.

El menționează UE profită de avantajele pe care le oferă țările din Europa de Est.

„Ceea ce vreau să spun este că în Europa de Est au fost oameni naivi, care abia au intrat în UE. Pământul este ieftin. Forța de muncă este ieftină în comparație cu Vestul Europei. Și atunci ce și-au zis: Haideți, băieți, să punem mâna cât timp e acolo!", a declarat Sir Julian Rose într-un interviu acordat echipei emisiunii "În premieră cu Carmen Avram" de la Antena 3.

Agricultura - Sputnik Moldova
Străinii au acaparat 40 la sută din terenurile agricole ale României

Rose a făcut o dezvăluire cutremurătoare privind politica dusă de UE față de micii fermieri, lucruri auzite chiar la Bruxelles.

"Îmi aduc aminte de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Am intrat în cameră și era o doamnă care conducea ședința. Și le-am spus că eu vin din Anglia și că, în țara mea, când am aderat la UE, am început să pierdem fermierii și pământul pe care îl lucrau. Dacă aceeași politică va fi aplicată în Polonia, aproape două milioane de fermieri își vor pierde terenurile. Cum veți rezolva această problemă. Și ea mi-a spus: Eu nu cred că tu înțelegi ce înseamnă Uniunea Europeană. (…) Uniunea Europeană nu e interesată de fermele mici. Este aceeași politică aplicată peste tot", a spus britanicul.

Sir Julian Rose le-a transmis românilor că mai au o ultimă șansă de a lupta pentru țara lor și bogățiile țării.

„Aveți o ultimă șansă! Guvernul vostru să lupte pentru voi, pentru cultura și mândria voastră, pentru produsele voastre de calitate, pentru frumusețea zonelor naturale. Încercați să le controlați până nu vi se iau din mâini! Aveți o ultimă șansă să luptați pentru țara voastră înainte să vă fie luată cu totul!".

Fluxul de știri
0