Reforma vânzării pământurilor la străini, dar nu până la capăt

© Sputnik / Alexei Nasirov  / Accesați arhiva multimediaAgricoltura
Agricoltura - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii promite că va nu le va interzice străinilor să cumpere pământ în România, dar aceștia vor fi nevoiți să respecte o serie de reguli mult mai stricte.

BUCUREŞTI, 31 mai — Sputnik. Proiectul de lege al ministrului român al Agriculturii, Achim Irimescu, ar urma să fie trimis în dezbatere săptămâna viitoare, relatează capital.ro.

România se confruntă cu pierderi critice de teren arabil în favoarea străinilor. Din acest motiv, ministrul agriculturii Achim Irimescu pregătește împreună cu echipa sa un proiect de modificare a Legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole, astfel încât să reglementeze mai bine achiziţia suprafeţelor agricole de către străini. Proiectul de lege ar urma să fie trimis spre dezbatere publică săptămâna viitoare.

"Am un proiect (în ceea ce privește modificare Legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole — n.r) pe care îl discut cu partenerii sociali și trebuie să-l conturăm definitiv. Ideea de bază este să ne inspirăm de la alții și să nu avem probleme cu Comisia Europeană", a declarat Achim Irimescu revistei Capital.

Modelul cel mai agreat de ministrul agriculturii este cel francez. În Franța, majoritatea fermelor exploatează aceleași suprafețe de zeci, chiar sute de ani, care sunt lăsate moștenire, iar dacă un străin din UE cumpără pământ în Franţa, legea îl obligă să-l lucreze în scopuri agricole timp de 15 ani. În această perioadă vânzarea sau închirierea terenului este ilegală.

Pe 19 aprilie, un grup de 24 de deputaţi au trimis la Senat o propunere legislativă prin care se impun condiții stricte străinilor care vor să cumpere teren agricol în România. Companiile ar fi nevoite să respecte următoarele condiții:

-Să folosească terenul pentru practicarea culturilor agricole în maximum 6 luni de la încheierea tranzacției și să păstrează destinația terenului;

-Să nu dețină datorii la fisc în nicio țară inclusiv în România;

-Să fie asociat în participațiune cu societăți, persoane fizice ori persoane juridice având capital autohton românesc, ponderea capitalului românesc în această asociere fiind de minimum 30%;

-Să prezinte angajați români în proporție de minimum 60% la nivel de management și de 90% la nivel de forță de muncă;

-Să prezinte drept principal obiect de activitate al persoanei ori societății în cauză domeniul agricol;

-Să nu deruleze activități economico-financiare prin sistemul de companii de tip off-shore;

-Se obligă să mențină terenul în bune condiții de agro-mediu în vederea preîntâmpinării degradării pământului;

-Să prezinte garanții concrete în vederea protecției mediului, protecției muncii și a aplicării legislative românești în rol de preîntâmpinare a dezastrelor naturale și a accidentelor de orice fel.

Fluxul de știri
0