Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MAIA promite să extindă sistemul antigrindină

© Sputnik / Rodion ProcaPloaie
Ploaie - Sputnik Moldova
Abonare
Extinderea suprafețelor protejate a fost propusă în cadrul unui proiect elaborate de Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că examinează posibilitatea extinderii suprafețelor protejate de sistemul antigrindină. Într-un comunicat al instituției se spune că inițiativa vizează preponderent zona de sud a Republicii Moldovei.

Ploaie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din nou cod galben de averse, grindină şi vijelie

Extinderea suprafețelor de protecție a fost propusă în cadrul unui proiect elaborate de Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

Potrivit documentului, ”este necesară organizarea activității a 80 de puncte rachetare automatizate și amenajarea punctului de comandă în incinta clădirii administrative a Serviciului Special”.

Totodată, instituția a subliniat că este necesară îmbunătățirea sursei de informații radiolocaționale prin achiziția a 2 radare meteorologice, care se preconizează a fi instalate la Cimișlia și Ceadâr-Lunga.

Pentru realizarea proiectului urmează să fie constituit un grup de lucru precum și elaborarea unui studiu de fezabilitate în care vor fi identificate costurile estimative ale investiției, soluția tehnică și sursa de finanțare.

Potrivit MAIA, eficacitatea măsurilor antigrindină este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafețelor protejate, în comparație cu suprafețele neprotejate.

Totodată, MAI explică de ce sunt afectate totuşi de grindină terenurile protejate. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza numărul insuficient de rachete, a restricției de lansare în direcția localităților, în direcţia frontierei şi restricţiile de aviaţie.

Яблоки - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Amenințări pentru recolta din Moldova în 2016

MAIA a mai ținut să sublinieze faptul că în țara noastră lucrările antigrindină au fost iniţiate în anul 1964, în raionul Ungheni, prin crearea primei unităţi-pilot în orăşelul Cornești. La începutul anilor '90, lucrările de protecţie se realizau pe o suprafaţă de 2,5 mln hectare și activau 226 de puncte de rachetare în cadrul a 14 unităţi paramilitare. Eficacitatea lucrărilor a constituit circa 85-90% la sută.

După o perioadă de stagnare, în anul 2002 au fost reluate lucrările de protecţie antigrindină pe o suprafaţă protejată — 480 mii ha, cu 39 de puncte rachetare, indicatori care au fost în continuă creștere.

Actualmente, din cele peste două milioane de terenuri agricole din ţară, doar jumătate sunt protejate de fenomenele meteo extreme. Lucrările de protecție se efectuează pe o suprafață de 1486 mii. ha. (teritoriul protejat) prin intermediul a 12 unități speciale cu 115 puncte rachetare. În zona de protecție sunt incluse 25 de raioane, cu diferită suprafață de protecție.

Fluxul de știri
0