Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Amenințări pentru recolta din Moldova în 2016

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЯблоки
Яблоки - Sputnik Moldova
Abonare
Pomicultorii din țară rămân neprotejați în fața fenomenelor naturale și sunt îngrijoraţi că fluctuațiile bruște de temperatură vor reduce recolta pe plantații.

CHIȘINĂU, 1 mar — Sputnik. Fluctuațiile permanente de temperatură pot influența negativ ramura pomicolă din Moldova, a declarat pentru Sputnik Natalia Ianciuc, fermier din satul Unguri, raionul Ocnița

"Acum suntem în perioada de curățare a pomilor. Odată cu creșterea temperaturii, copacii încep a înmuguri. Iar în martie-aprilie, de regulă, vin iarăşi înghețurile și temperatura coboară până la minus 10 grade. Dacă mugurii s-au desfăcut şi au înghețat, iar acest lucru se poate întâmpla chiar şi la cele mai mici gradații negative, înseamnă că nu vom avea recoltă. De aceea, pentru pomicultorii din Moldov ar fi ideal ca în februarie-martie să se mențină temperaturi stabile. Fluctuațiile, desigur, vor influența negativ livezile și noi riscăm să pierdem recolta", a subliniat interlocutoarea.

Фрукты - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova pledează pentru liberalizarea 100% a exportului de fructe în Rusia

Potrivit acesteia, anterior, pentru a slava recolta de înghețuri, în preajma plantaţiilor erau aprinse focuri.

"Fumul acoperă livada și nu permitea aerului rece să se lase peste copaci. Însă acesta este un lucru destul de costisitor", a spus Ianciuc.

Ea a presupus că fluctuațiile de temperatură ar putea duce, în funcţie de loc sau de gradul de răcire a vremii, la pierderea recoltei în proporţie de aproximativ 50 la sută.

"Și asta fără a lua în considerare cum va fi vara. Dar se promite secetă, ca și anul trecut. În urma condițiilor climatice anormale din anul 2015, a fost strânsă doar jumătate din recolta anului 2014. Dacă recolta medie doar la mere a constituit pe parcursul a câțiva ani 30 de tone la hectar, atunci în 2015 acest indicator a constituit doar 10 tone la hectar. Este o mare diferență", a remarcat pomicultorul.

Potrivit ei, indiferent de greutăți, pomicultorii moldoveni speră la mai bine. "Oricum, noi avem grijă de livezi și muncim pentru că nu avem alte câştiguri. Și nici pomicultura nu are o alternativă în Moldova", a încheiat Ianciuc.

Fluxul de știri
0