Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Din nou cod galben de averse, grindină şi vijelie

© Sputnik / Родион ПРОКАPloaie
Ploaie - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii au instituit pentru după amiaza zilei de marţi cod galben de descărcări electrice, vijelie şi averse cu grindină pe întreg teritoriul ţării.

CHIŞINĂU, 31 mai – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit în această dimineaţă cod galben de descărcări electrice, vijelie şi averse cu grindină.

Avertizarea este valabilă pe întreg teritoriul ţării, inclusiv regiunea transnistreană.

Intervalul de acţiune al codului galben de vijelie şi averse este între orele 12.00-20.00  a zilei de marţi.

„Astăzi se va menține caracterul instabil al vremii, se prevăd ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice, izolat averse cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă”, anunţă meteorologii.

Ploaie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Meteorologii îşi menţin avertizarea: averse, grindină şi vijelie

Astfel, se menţine riscul inundării gospodăriilor aflate în zonele joase, iar pe unele râuleţe şi cursuri mici de apă sunt posibile creşteri locale ale nivelului apei, izolat — cu revărsarea ei în luncă. De asemenea, specialiştii avertizează că poate apărea riscul blocării reţelelor de canalizare, se poate produce eroziunea solului, înnămolirea şi pătulirea culturilor cerealiere, prăşitoare şi legumicole.

În cazul automobilelor, este posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului.

Se recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, curăţarea canalelor de scurgere, evitarea deplasării prin zonele uşor inundabile, adaptarea vitezei autovehiculului la condiţiile de drum şi asigurarea stării bune a barajelor de către agenţii economici, în subordinea cărora se află iazuri şi bazine de apă.

Fluxul de știri
0