Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine ar câștiga alegerile în Moldova

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВыборы в Приднестровье
Выборы в Приднестровье - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii și formațiunile politice de opoziție ar câștiga atât alegerile prezidențiale, cât și pe cele parlamentare, arată datele Barometrului Opiniei Publice.

CHIȘINĂU, 4 apr — Sputnik. În Moldova, forțele de opoziție ar câștiga atât alegerile prezidențiale, cât și pe cele parlamentare anticipate, arată datele sondajului sociologic "Barometrul Opiniei Publice", prezentate miercuri de Institutul de Politici Publice.

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pregătirile secrete pentru alegerile prezidenţiale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anulat la 4 martie modificările la Legea Supremă a țării din 5 iulie 2000. Instanța a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui ţării de către Parlament cu votul a 61 de deputaţi şi a lăsat în vigoare mecanismul anterior de alegere a șefului statului, prin votul general, egal, secret și direct al întregului popor. Totodată, instanța a lăsat nemodificată prevederea conform căreia la funcția de președinte poate candida doar persoana care a împlinit vârsta de 40 de ani (dar nu 35 cum era până la introducerea modificărilor).

Potrivit rezultatelor cercetării sociologice, majoritatea respondenților (18,5%) ar susține candidatura președintelui formațiunii de opoziție Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Pe poziția a doua se situează fostul ministru al Educației, Maia Sandu, care a prezentat actele pentru înregistrarea partidului "Acțiune și Solidaritate" — 12,9%. Urmează, potrivit studiului, liderul platformei de dreapta "Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase — 7,7%. Șeful partidului extraparlamentar "Partidul Nostru", Renato Usatîi, care nu a atins vârsta de 40 de ani și de aceea nu va participa la alegerile parlamentare, este susținut totuși de 4,8% dintre cei chestionați. Același scor, 4,8% l-a înregistrat și Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Decis: la 30 octombrie vom fi chemaţi să ne alegem preşedintele

Pentru liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, ar vota 2,6%, pentru liderul democraților Marian Lupu — 2,2%. Totodată, 29,6% dintre respondenți au fost indeciși în privința alegerii, iar 7,5% dintre cetățeni au declarat că nu vor participa în general la vot.

Sondajul mai arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cele mai multe voturi le-ar obține Partidul Socialiștilor — 17,9%. "Partidul Nostru" ar fi susținut de 11,9% dintre cetățeni. Partidul fostului ministru al Educației Maia Sandu și platforma "Demnitate și Adevăr" ar beneficia de susținerea a 11,1% și, respectiv, 9% dintre respondenți. Celelalte partide nu ar accede în organul legislativ suprem al țării.

Sondajul a fost efectuat între 16 și 23 aprilie 2016. La el au participat 1143 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare constituie aproximativ 2,8%.

Fluxul de știri
0