Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii de peste hotare deja se pot înregistra pentru a vota la prezidențiale

© Sputnik / Evgheni PanasencoВ июне в Молдове состоялись местные выборы. В Кишиневе победу в борьбе за кресло мэра в третий раз одержал Дорин Киртоакэ.
В июне в Молдове состоялись местные выборы. В Кишиневе победу в борьбе за кресло мэра в третий раз одержал Дорин Киртоакэ. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Perioada de înregistrare prealabilă se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra prealabil on-line pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016.

Astfel, potrivit CEC, începând cu data de 10 mai 2016, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra prealabil on-line pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent, completând la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md formularul de înregistrare şi declarația electronică, prin care își exprimă voința de a participa la alegeri și atestă că se află peste hotarele țării.

Iurie Ciocan Юрие Чокан - Sputnik Moldova
Politică
Şeful CEC, despre modul în care se vor desfășura alegerile prezidențiale

Ulterior, mai menționează CEC, alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Perioada de înregistrare prealabilă se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

Cetățenii de peste hotare care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Moldova. Această radiere va purta un caracter temporar și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din anul curent.

”Înregistrarea prealabilă a moldovenilor din străinătate va permite identificarea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare”, a explicat CEC.

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat în străinătate va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

CEC a mai precizat că datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Acestea vor fi protejate în conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal şi nu vor fi dezvăluite nici unei instituţii de stat din ţară ori de peste hotare, cu excepţia cazurilor stipulate expres de legislaţia în vigoare.

Fluxul de știri
0