Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum este sărbătorită Ziua Rusiei în Transnistria

Abonare
Programul manifestărilor festive dedicate sărbătorii oficiale a FR au început în nerecunoscuta RMN la 10 iunie, cele mai de amploare acțiuni culturale și sportive fiind programate pentru zilele de odihnă.

TIRASPOL, 13 iun — Sputnik, Irina Leahova. Începând cu 10 iunie, în toate raioanele și orașele din Transnistria este sărbătorită pe larg Ziua Rusiei. Majoritatea manifestărilor de sărbătoare au avut loc pe 12 iunie, dar mai sunt programate și pentru 13 iunie.

Farit Muhametşin - Sputnik Moldova
Rusia
Ambasadorul FR în RM i-a felicitat pe conaţionalii săi cu prilejul Zilei Rusiei

Luni, 250 de copii din Râbnița viziona filmul cu desene animate rus "Ivan Țarevici și lupul sur", care a fost demonstrat în ajun la Tiraspol.

În mai multe orașe din Transnistriei au fost organizate cu ocazia Zilei Rusiei concerte, master-class-uri, expoziții, inclusiv expoziții cu vânzare, dar și competiții sportive.

De exemplu, la Biblioteca centrală pentru copii din Grigoriopol, pe parcursul zilei de 10 iunie a fost prezentată o incursiune istorică cu prezentare video "Popor unit — țară puternică" și discuții despre istoria imnului, stemei și drapelului Rusiei. În aceeași zi, la Dubăsari a avut loc ora cunoștințelor cu genericul "Ziua Rusiei".

Дом-музей Пушкина - Sputnik Moldova
În Moldova este marcată Ziua limbii ruse și ziua de naștere a lui Pușkin

La 11 iunie, la Tiraspol a avut loc concertul de gală al participanților la primul Festival Internațional "Muzica Prieteniei", dedicat Zilei Rusiei. La el au participat de asemenea și artiști cunoscuți — conducătorul artistic al festivalului-concurs "Muzica Prieteniei", Artistul Poporului din URSS Vladislav Piavko, Artistul Poporului din URSS și din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, Mihail Muntean și Lucrătorul Emerit al Culturii din Republica Armenia Gaiane Ghegamean.

Fiecare oraș a încercat să se facă remarcat în ziua sărbătorii — pe 12 iunie. La Tiraspol, în piața Suvorov a avut loc un flash-mob cu dansuri și cu desfășurarea drapelului Rusiei, la Râbnița — un maraton auto cu genericul "Noi suntem uniți".

"Manifestațiile de sărbătoare sunt organizate și desfășurate de către administrațiile locale şi de stat, de către Direcția Cultură și Învățământ care se află într-un contact permanent cu organizațiile etno-culturale", a subliniat Uniunea comunităților rușilor din Transnistria.

Comunitățile rușilor din Transnistria, cu susținerea Ambasadei Rusiei și a Rossotrudnicestvo în Moldova au organizat de asemenea un șir de acţiuni. De exemplu, la 10 iunie a fost organizat pentru copiii de la Grigoriopol jocul-călătorie "O zi în Rusia",iar la 12 iunie — la Bender, Dnestrovsc, Dubăsari, Camenca au fost organizate concerte de sărbătoare.

Fluxul de știri
0