Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova este marcată Ziua limbii ruse și ziua de naștere a lui Pușkin

© Photo : Из архива Ольги БатаевойДом-музей Пушкина
Дом-музей Пушкина - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul sărbătoririi Zilei limbii ruse în Moldova, deja al treilea an consecutiv are loc festivalul literar "Colina Pușkin", la care participă critici literari, prozatori și poeți din Rusia.

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik, Nicolai Costîrchin. Întreaga lume, și împreună cu ea și Moldova, sărbătoresc luni Ziua internațională a limbii ruse, care este marcată în ziua nașterii poetului Alexandr Sergheevici Pușkin.

Se știe că Pușkin este inseparabil legat de Moldova, unde a locuit în perioada exilului său sudic. În această perioadă, poetul nu a fost doar la Chișinău, Bender și Dolna, dar și la Sculeni, Iurceni, Vărzărești și în multe alte localități, iar potrivit unor studii recente, ar fi vreo douăzeci de asemenea locuri. Operele create de poet în Moldova (primele capitole ale romanului "Evghenii Oneghin", poemul "Țiganii ș.a. — nota autorului) sunt studiate în școlile din multe țări ale lumii.

Александр Пушкин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce soartă va avea casa-muzeu Pușkin din Chișinău

Geniul creator al lui Pușkin a dăruit nu numai poporului rus limba sa neobișnuită, dar a devenit pentru mulți reprezentanți ai omenirii unul dintre cei mai importanți piloni ai culturii, științei și comunicării între aceştia.

Tradițiile comemorării lui Pușkin în Moldova nu dispar, iar în ultima perioadă iau o amploare internațională. Astfel, în aceste zile a avut loc cel de-al Treilea Festival Internațional al literaturii ruse, dedicat clei de-a 217-a aniversări de la nașterea lui Pușkin și Zilei limbii ruse, "Colina Pușkin".

Organizatorii ei sunt Asociația Scriitorilor Ruși și Centrul Rus de Știință și Cultură, cu susținerea Ambasadei Rusiei în Moldova.

Duminică, în cadrul acestui eveniment, în satul Dolna, la conacul boierilor Ralli, a avut loc un concurs al tinerilor poeți și declamatori. Rezultatele concursului vor fi date publicității luni, în cadrul închiderii festivalului de la Chișinău, la Teatrul Dramatic Rus de Stat "A.P.Cehov".

Fluxul de știri
0