Un europarlamentar se simte ”linșat”, atunci când este criticat

© www.facebook.com/siegfried.muresanSiegfried Mureșan
Siegfried Mureșan - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova nu este o țară bananieră, ce-i drept un stat tânăr, fără experiență instituțională, dar cu perspective de dezvoltare, gata să preia experiența altor state mai dezvoltate, dar în nici un caz să devină colonia cuiva.

CHIȘINĂU, 10 iun — Sputnik. Reacția europarlamentarului român Siegfried Mureșan la editorialul criticului social Ilie Catrinoiu demonstrează încă o dată că ultimul are dreptate când afirmă că „Guvernul ar putea foarte bine să încurajeze la sate producţia locală şi să creeze mecanisme proprii de finanţare. UE, FMI, BM sau NATO în niciun caz nu au pe agenda lor de lucru transformarea Republicii Moldova în vreo super putere mondială".

Siegrfied Mureșan apără cu desăvârșire instituțiile financiare globale prin critica unei epoci triste, care a rămas demult în istorie și în urma căreia a avut de suferit în primul rând poporul rus și nu are nimic în comun cu Federația Rusă de astăzi (nu „Federația Rusiei", așa cum scrie intelectualul de la Bruxelles). „Dar cine a generat prosperitate? Stalinismul, timp de 50 de ani în România și în toată Europa de Est?" se întreabă acesta.

Siegfried Mureşan - Sputnik Moldova
Europarlamentarul Siegfried Mureşan şi ratarea proiectului european al Moldovei

Cu toate că editorialistul Sputnik Moldova-România Ilie Catrinoiu nu menționează nicicum în textul său despre faptul că alternativă Uniunii Europene și instituțiilor financiare globale este cumva Federația Rusă. Dimpotrivă, criticul social de la București afirmă că Republica Moldova trebuie să găsească resurse financiare interne pentru a susține producătorul autohton și producția internă și să nu fie dependentă de surse financiare externe, pomenele UE și creditele FMI. Că doar investițiile externe sunt bune, dar limitate, iar economia să nu depindă de ele.

Cazul companiei „Nokia" cu investiții la Cluj de acum câțiva ani este un exemplu elocvent. În momentul în care piața forței de muncă din România a devenit prea costisitoare pentru această companie, și-a mutat investiția într-o altă țară, lăsând în gol 15 mii de locuri de muncă.

Europarlamentarul român Siegrfied Mureșan dă pe față, în „argumentația sa" de pe Facebook, că promovează modelul colonialist și vrea cu desăvârșire să pună în genunchi Republica Moldova în fața Uniunii Europene, punând la îndoială că investițiile interne sunt mai bune pentru stabilitatea economiei naționale decât cele externe.

„Guvernul de la Chișinău este sfătuit să-și creeze propriile resurse de investiții și să nu accepte investiții străine dinspre Uniunea Europeană pentru că ele nu contribuie la creșterea nivelului de trai, iar „liberalismul nu a creat vreodată și nu creează prosperitate".

Atunci când nu există contraargumente plauzibile, bazate pe cifre, dar mai bine pe realitate (că doar poporul român, fiind în UE, având cea mai mare creștere economică din UE este cel mai sărac din UE), se recurge la atac la instituție și nu la argumentație, așa cum este cazul lui Mureșan.

„Iată că am ajuns și subiect de linșaj la agenția de presă de stat a Federației Rusiei, Sputnik, deoarece, în declarațiile mele publice, explic avantajele economice ale apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană", scrie deputatul european.

Dar încă ceva.

Siegfried Mureșan vine periodic în Republica Moldova ca și reprezentant al Partidului Popular European și încearcă să promoveze integrarea europeană a Republicii Moldova. Asta după ce în ultima perioadă PPE a eșuat în Europa de Est, susținând câteva partide, liderii cărora s-au ales cu dosare penale, ba chiar unii dintre ei au stat sau mai stau la pușcărie. Este cazul lui Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei, care este anchetat în țara sa, cazul Iuliei Timoșenko, fost premier al Ucrainei, care a stat mai mulți ani după gratii și cazul lui Vlad Filat, liderul PLDM din Republica Moldova și fost prim-ministru. Toți au fost sau sunt suspectați de corupție.

Siegfried Mureșan și Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Europarlamentar român pune la cale scheme electorale la Chișinău

Astăzi Mureșan vine în Moldova, oficial în vizită de studiu a PPE, pentru a discuta cu mai multe partide de centru-dreapta în vederea identificării unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Tot el, împreună cu ceilalți membri ai delegației se întâlnesc și cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Oare politicienii din Moldova nu au cap pe umeri și capacitatea necesară pentru a rezolva ei înșiși problemele interne, fără ingerințe străine, sau trebuie să asculte comandamentele de la Bruxelles, pentru ca nu cumva să câștige un candidat pro-rus, deoarece Uniunea Europeană și SUA au interese geopolitice în zonă și trebuie să „bată" Rusia.

Republica Moldova nu are nevoie de lideri politici Pro UE sau Pro FR, dar de lideri politici Pro Moldova, care să apere interesele Republicii Moldova atât la Bruxelles, cât și la Moscova.

Moldova nu este o țară bananieră, ce-i drept un stat tânăr, fără experiență instituțională, dar cu perspective de dezvoltare, gata să preia experiența altor state mai dezvoltate, dar în nici un caz să devină colonia cuiva.

Agenția Sputnik nu obișnuiește să întrețină polemici prelungite, motiv pentru care pune punct aici acestei discuții.

Fluxul de știri
0