Europarlamentarul Siegfried Mureşan şi ratarea proiectului european al Moldovei

© www.facebook.com/siegfried.muresanSiegfried Mureşan
Siegfried Mureşan - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul ar putea foarte bine să încurajeze la sate producţia locală şi să creeze mecanisme proprii de finanţare. UE, FMI, BM sau NATO în niciun caz nu au pe agenda lor de lucru transformarea Republicii Moldova în vreo super putere mondială.

Editorial de Ilie Catrinoiu

Europarlamentarul cu studii la Berlin, Siegfried Mureşan, stă mult pe la Chişinău şi încearcă să-i convingă pe moldoveni cum economia României stă să explodeze de prea multă dezvoltare, cum România a devenit model global de luptă împotriva corupţiei, cât de bine este în Uniunea Europeană şi cum românii sunt putrezi de bogaţi de când au intrat în Uniunea Europeană. Am stat şi m-am gândit serios dacă un asemenea element care nu deţine ABC-ul economiei merită atenţia mea. Dar nu asta e important.

Siegfried Mureșan și Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Europarlamentar român pune la cale scheme electorale la Chișinău

Important e că cetăţenii Republicii Moldova sunt bombardaţi zilnic cu minciuni şi cu propagandă. Nici măcar în ţările serioase, cele care au creat Uniunea Europeană, intelectualii serioşi şi economiştii versaţi nu fac reclamă modelului liberal de creştere economică. Şi asta pentru că se ştie foarte bine că liberalismul nu a creat vreodată şi nici nu creează prosperitate. Dar Siegfried Mureşan, nefiind intelectual şi nici economist, ci doar un biet funcţionar la mila oligarhiei globale, merită, mi-am zis, să fie informat puţin despre realitatea în care trăieşte.

Potrivit raportului ONU "World Economic Situation and Prospects 2016", rata medie de creştere în ţările dezvoltate a scăzut cu mai mult de 54% de când a început criza. Ştie Siegfried Mureşan cu câte milioane de şomeri s-au „pricopsit" ţările dezvoltate din 2007 până în prezent? Cu 12 milioane de şomeri; astăzi sunt în jur de 44 milioane de şomeri în ţările dezvoltate (UE, SUA).

Europarlamentarul Mureşan le spune moldovenilor că şansa lor ar fi intrarea în UE şi atragerea investiţiilor străine. Dar în toată lumea dezvoltată, investiţiile private nu au mai crescut aşa cum se aştepta iniţial după colapsul din septembrie 2008. De pildă, în 17 din cele mai mari 20 de economii ale lumii, creşterea investiţiilor private (atenţie, investiţiile sectorului privat!) a rămas mai scăzută după 2008 decât în anii dinaintea crizei, iar 5 din cele mai mari economii ale lumii au cunoscut o scădere a investiţiilor private în perioada 2010 — 2015. Ceea ce spune Siegfried Mureşan la Chişinău se traduce cel mai bine printr-un singur cuvânt: sclavagism. De fapt, dl Mureşan nu îi vrea liberi şi bogaţi pe moldoveni, ci sclavi pe plantaţie.

© www.facebook.com/siegfried.muresanSiegfried Mureşan
Siegfried Mureşan - Sputnik Moldova
Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan nu face diferenţa între dezvoltare economică, investiţii străine şi intrări de capital într-o ţară; sunt trei lucruri total diferite care nu au nicio legătură una cu alta. Intrările totale de capital în ţările aflate în curs de dezvoltare au crescut de la 20 de miliarde de dolari în 2008 la peste 600 de miliarde de dolari în 2010; cu toate astea, ţările respective nu au cunoscut deloc o creştere a nivelului de trai. Oare de ce? Pentru că dezvoltarea economică nu înseamnă intrări de capital; mai mult decât atât — intrările de capital nu înseamnă nici măcar investiţii.

Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Guvernul Cioloş are zilele numărate. Din America i se trage

Din acest motiv, experţii ONU precizează că în cursul acestui an sunt de aşteptat primele ieşiri nete de capital, în valoare de 615 miliarde de dolari, din ţările aflate în curs de dezvoltare. Aşadar, o nouă criză majoră ce va declanşa faza finală a colapsului sistemic este inevitabilă.

Elita de la Chişinău ar trebui să ia măsuri serioase împotriva asasinilor economici de genul lui Siegfried Mureşan, iar publicul ar trebui să se informeze foarte bine înainte de a îmbrăţişa un anumit politician sau o anumită orientare politică şi economică. Guvernul ar putea foarte bine să încurajeze la sate producţia locală şi să creeze mecanisme proprii de finanţare. UE, FMI, BM sau NATO în niciun caz nu au pe agenda lor de lucru transformarea Republicii Moldova în vreo super putere mondială; acest ideal nu se poate realiza decât prin eforturi proprii, prin capacităţi proprii şi prin capitalul natural existent, fără amestecul agenţilor de influenţă colonialistă.

Ilie Catrinoiu este critic social şi membru fondator al Ligii Distributiste Române Ion Mihalache; el scrie despre politică, economie şi cultură dintr-o perspectivă creştină şi transdisciplinară.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0