Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bugetul 2016, cu găuri mari și totalmente dependent de FMI

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaBani, bancă, buget, credit
Bani, bancă, buget, credit - Sputnik Moldova
Abonare
Experții în economie susțin că șansele ca Chișinăul să înceapă în acest an negocierile cu FMI sunt extrem de mari și asta va genera inclusiv deblocarea suportului financiar din partea UE și a României. Însă asta înseamnă și faptul că țara noastră a ajuns sub limita capacităților bugetare necesare.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Parlamentarul Republicii Moldova a adoptat în două lecturi proiectul legii bugetului de stat pentru anul curent. Urmează lectura a treia, finală. Mai mulți experți în economie susțin că în Republica Moldova, capacitatea bugetară a guvernului este extrem de precară și că executivul depinde acum sută la sută de FMI.

Pirkka Tapiola - Sputnik Moldova
Politică
A fost anunțat motivul oficial pentru care UE nu acordă suport bugetar Moldovei

Experții în economie Viorel Gîrbu și Veaceslav Ioniță au declar în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că bugetul pentru acest an, care are un deficit de peste patru miliarde de lei, este unul catastrofal.

Potrivit experților, capacitățile Republicii Moldova de a-și finanța necesitățile interne din sursele acumulate din taxe și impozite sunt extrem de reduse, iar dacă țara nu va putea să beneficieze nici în acest an de suport financiar extern, la finele anului va fi necesară o rectificare drastică a bugetului de stat prin care să fie încadrate în câmpul legal o serie de refuzuri ale Guvernului de a aloca bani pentru mai multe destinații prevăzute în buget.

Totodată, în opinia experților, misiunea FMI care va veni în luna iulie, chiar dacă nu va avea mandatul de a începe negocierile cu Republica Moldova, ar putea totuși să anunțe când anume vor veni negociatorii. Un asemenea anunț ar putea servi drept semnal pozitiv inclusiv pentru România, care așteaptă un astfel de gest pentru a debloca tranșele de credit promis Moldovei.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Obiectivul de bază al FMI în Moldova - situaţia din sectorul financiar-bancar

De asemenea, anunțarea datei când va veni o misiune de negociere din partea FMI ar însemna că Chișinăul este pregătit pentru aceste negocieri, iar asta îi va permite României să facă lobby la Bruxelles în vederea deblocării acordării de suport bugetar pentru Republica Moldova.

Însă experții au avertizat că atât creditul românesc, cât și alte proiecte UE de finanțare a reformelor, prevăd direcționarea banilor oferiți spre domenii foarte concrete, fapt care nu-i va permite Guvernului să acopere găurile importante din buget, cum ar fi, de exemplu, lipsa de bani pentru proiectele de infrastructură.

Concluzia economiștilor este că în Republica Moldova nu au loc transformări care ar spori substanțial capacitatea bugetară a țării și din acest considerent Guvernul de la Chișinău va depinde în continuare de creditele și de donațiile pe care speră să le primească de la instituțiile creditare internaționale.

Fluxul de știri
0