ȘOC: pașaportul românesc expirat nu poate fi prelungit. Scandalul cetățeniei

© cazacu21.roPașaport român
Pașaport român - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți moldoveni care au avut pașaport român valabil s-au pomenit că nu sunt cetățeni români atunci când au solicitat prelungirea valabilității pașaportului.

CHIȘINĂU, 1 iun — Sputnik. Mass-media din Republica Moldova scrie despre un „paradox birocratic" pe care l-au întâmpinat recent cetățenii moldoveni care au solicitat Consulatului României prelungirea valabilității pașaportului și au fost refuzaţi.

„Mai mulți basarabeni care au certificat de naștere și folosesc de ani buni pașaportul românesc s-au trezit că, de fapt, nu au cetățenie românească. Despre aceasta le-au comunicat chiar autoritățile române atunci când au mers să își perfecteze un nou pașaport", relatează moldova.org.

Persoanele vizate în această procedură sunt cele care au obținut certificatul de naștere și pașaportul român când erau minori, odată cu solicitarea și obținerea cetățeniei române de către părinții lor.

Sursa menționată precizează că anterior nu era necesară solicitarea cetățeniei române pentru persoanele minore odată cu solicitările părinților, dar se prezuma că aceasta era acordată automat.

„Acum însă, dacă unul dintre părinți nu declară copiii minori și nu cere acordarea cetățeniei române și pentru aceștia, minorii nu obțin în mod automat cetățenia. Mai mult, autoritățile de la București au decis să aplice retrospectiv această prevedere", mai scrie portalul informațional vizat.

Astfel, dacă minorul nu a fost inclus în certificatul de cetățenie al unuia dintre părinții care au primit cetățenia română, cererea de prelungire a valabilității pașaportului va fi respinsă.

Fluxul de știri
0