Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: în RM a fost eliminat sifilisul congenital

© Sputnik / Кирилл Брага / Accesați arhiva multimediaMaternitate, naștere
Maternitate, naștere - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova au fost depuse eforturi considerabile în vederea asigurării accesului universal timpuriu la servicii gratuite de asistență antenatală, testarea la HIV și sifilis a gravidelor și partenerilor acestora, tratamentul femeilor seropozitive, diagnosticul precoce la sugari, oferirea laptelui-praf gratuit și implicarea comunității.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că Republica Moldova a eliminat transmiterea sifilisului congenital de la mamă la făt, iar până în 2017 intenționează să valideze și eliminarea transmiterii pe aceeași cale a infecției HIV. Un anunț în acest sens a fost făcut la New York, în cadrul unui eveniment prilejuite de Reuniunea la nivel înalt în cadrul Adunării Generale a ONU cu privire la stoparea răspândirii SIDA.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova este prevăzută majorarea salariilor angajaţilor din sănătate

Ministrul moldovean al Sănătății, Ruxanda Glavan, alături de omologii săi din Armenia și Belarus, au primit certificate care atestă validarea eliminării acestor maladii, scrie serviciul de presă al Ministerului Sănătății.

Potrivit instituției, acest lucru a fost posibil datorită conlucrării, începând cu anul 2014, dintre Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (ONU SIDA), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Armenia, Belarus și Republica Moldova.

În acest context directorul general al OMC, Dr. Margaret Chan, a declarat următoarele:

”Asigurând sănătatea copiilor la naștere, le oferim un debut de viață optimal. Este enorm de încurajator să atestăm succesul realizat de țări în eliminarea transmiterii materno-fetale a acestor două maladii. Este o realizare formidabilă și un semnal clar pentru celelalte țări că eliminarea este realizabilă și că societatea este pe cale să obțină o generație fără SIDA”.

Тонометр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: guvernul trebuie să mediteze asupra investițiilor în sănătatea oamenilor

La rândul său, Ruxanda Glavan a declarat că ”asistăm cu toții la un adevărat moment de bucurie nu numai pentru poporul Republicii Moldova, dar și pentru întreaga regiune europeană. Suntem mândri că am ajuns să ne alăturăm acestei comunități de state care au reușit să elimine transmiterea de la mamă la copil a sifilisului”.

Ministerul Sănătății de la Chișinău subliniază că în Republica Moldova, Armenia și Belarus au fost depuse eforturi considerabile în vederea asigurării accesului universal timpuriu la servicii gratuite de asistență antenatală, testarea la HIV și sifilis a gravidelor și partenerilor acestora, tratamentul femeilor seropozitive, diagnosticul precoce la sugari, oferirea laptelui-praf gratuit și implicarea comunității. Aceste servicii sunt oferite în contextul unui sistem de sănătate echitabil, accesibil și universal, în care programele axate pe sănătatea mamei și copilului sunt integrate în programele privind infecția HIV și infecțiile cu transmitere sexuală.

Tot în acest context Ministerul Sănătății subliniază că screening-ul și tratamentul pe parcursul sarcinii sunt esențiale pentru prevenirea transmiterii materno-fetale a sifilisului, care de altfel poate cauza avorturi spontane, mortinatalitate sau decese neonatale în până la 80 la sută din cazuri.

Republica Moldova, la fel ca majoritatea țărilor europene, oferă gravidelor testare la sifilis și asigură tratament gratuit gravidelor infectate cu sifilis.

Stoparea epidemiei SIDA către anul 2030 este una din țintele de bază ale Obiectivului de Dezvoltare Durabilă privind sănătatea și bunăstarea.

Fluxul de știri
0