Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: guvernul trebuie să mediteze asupra investițiilor în sănătatea oamenilor

© Sputnik / Евгений ПанасенкоТонометр
Тонометр - Sputnik Moldova
Abonare
Ex-ministrul Larisa Catrinici consideră că ocrotirea sănătății și optimizarea instituțiilor medicale sunt două lucruri incompatibile.

CHIȘINĂU, 1 feb — Sputnik, Andrei Petric. Experții dau alarma: optimizarea instituțiilor de învățământ care, potrivit lor, a dat deja roade distructive, ar putea fi urmată de optimizarea instituțiilor medicale.

Centrele medicale sătești unde pe vremuri oamenii se adresau cu orice probleme de sănătate și unde de cele mai multe ori beneficiau de un ajutor medical calificat, acum sunt pe cale de dispariție. În unele sate nu găsești un medic „de leac", chiar dacă l-ai cauta cu lumânarea, iar o aspirină banală sau un analgezic obișnuit sunt uneori pentru locuitorii din provincie aproape o mană cerească.

Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai multe medicamente se scumpesc

Experții, la rândul lor, bat alarma: 60% din cauzele deceselor reprezintă neacordarea la timp a  ajutorului medical.

Fostul ministru al Sănătății Larisa Catrinici a declarat pentru agenția Sputnik că, atât timp cât guvernul RM nu va conștientiza că cheltuielile pentru sănătate nu sunt o risipire ordinară a banilor statului, ci o investiție în oameni, lucrurile nu se vor urni din loc.

„Reformele care erau prevăzute să fie efectuate în sistemul asigurării medicale obligatorii, de azi înainte nu mai presupun acordarea serviciilor de înaltă calificare în localitățile sătești și centrele raioanele din țară. Actualmente, situația din sectorul medicinii primare este una deplorabilă. Și, dacă la nivel de stat nu vor fi întreprinse măsuri serioase, iar guvernul nu va conștientiza că investirea în om nu înseamnă cheltuieli fără rost, situația nu se va schimba", a menționat Catrinici.

Potrivit expertului, dacă anterior statul se străduia cel puţin să pună accentul pe dezvoltarea centrelor medicale sătești, asigurându-le cu minimul de preparate și instrumente medicale, astăzi în unele sate, în urma optimizării, nu există nici măcar medici de familie, iar de centre medicale nici vorbă nu poate fi.

Expertul menționează că accesul etapizat la serviciile medicale care exista în perioada sovietică și care astăzi este considerată ca una dintre priorități într-un șir de țări ale UE, pentru Moldova  devine iarăși un vis îndepărtat. Mai mult ca atât: potrivit ex-ministrului Sănătății, tinerii specialiști care au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu" preferă să rămână să lucreze în Chișinău sau în general să plece în țările din imediata vecinătate unde diplomele lor sunt recunoscute, iar salariul este mai mare decât cel oferit de propriul stat.

„Uitați-vă, cine dorește să rămână să lucreze aici? Cine dorește să plece în raioane sau la sat? Astăzi politica din sistemul sănătății trebuie să ridice prestigiul acestor localități pentru ca viața să pulseze în întreaga țară, nu doar în capitală", a spus Catrinici.

Polita medicina - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Poliţa de asigurare medicală va costa anul acesta puţin peste 4 mii de lei

Aceasta a adăugat că, în același timp, nici în spitalele și policlinicile din marile orașe nu este totul în regulă, inclusiv în Chișinău. Aici, ca nici odată, se simte lipsa preparatelor medicale. Mulți pacienți se plâng: pentru a găsi un medicament prescris de doctor, ei sunt nevoiți să piardă mulți nervi și sănătatea care le-a mai rămas.

„Dacă examinăm lista medicamentelor care sunt înregistrate în Republica Moldova, te apucă groaza. Medicii se alarmează, deoarece sortimentul este foarte mic. Astăzi este foarte complicat să vii la farmacie și să găsești anume preparatul prescris de medic. La noi lipsește ba un preparat, ba altul", a specificat Catrinici.

Situația creată va putea fi soluționată doar  atunci când guvernul va elabora un pachet de măsuri ale unei politici sociale complexe care să fie orientată spre om. O altă cale pentru ca populaţia din țara noastră să devină mai sănătoși nu există, a concluzionat expertul    

Fluxul de știri
0