Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Detalii de la întâlnirea lui Pavel Filip cu Dmitri Medvedev

© Sputnik / Александр Астафьев / Accesați arhiva multimediaОфициальный визит премьер-министра РФ Д. Медведева в Киргизию. День второй
Официальный визит премьер-министра РФ Д. Медведева в Киргизию. День второй - Sputnik Moldova
Abonare
Șefii guvernelor de la Chișinău și Moscova au discutat despre cele mai importante chestiuni de pe agenda bilaterală. Filip a încercat să-l convingă pe Medvedev că și oamenii de afaceri ruși ar putea să beneficieze de oportunitățile Acordului de asociere RM-UE, iar oficialul rus i-a urat succes Moldovei în perioada deloc ușoară prin care trece.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Marți, în cadrul reuniunii șefilor de state din SCI de la Bișkek, șeful Guvernului de la Chișinău, Pavel Filip, s-a întâlnit cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. Cei doi oficiali au discutat despre dialogul politic bilateral, precum și despre posibilitățile de relansare a relațiilor economice moldo-ruse.

Summitul șefilor de guverne din țările CSI, Bișkek, 7 iunie 2016 - Sputnik Moldova
Politică
Pavel Filip a pledat la Bișkek pentru o cooperare eficientă în cadrul CSI

Serviciul de presă al Guvernului precizează într-un comunicat că premierii celor două țări au menționat în cadrul discuției despre relansarea relațiilor economice moldo-ruse necesitatea ”stabilirii unei agende comune de acțiuni pentru identificarea soluțiilor pe întreg spectrul de problemele existente în cooperarea bilaterală”, iar Pavel Filip a opinat ”că primii pași în acest sens au fost făcuți: vizita ministrului de externe Andrei Galbur la Moscova, consultările la nivel de viceminiştri de externe la Chişinău, precum şi întâlnirea recentă a co-preşedinţilor comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, Dmitri Rogozin şi Octavian Calmâc, au oferit cadrul optim pentru atingerea obiectivelor propuse”.

”Sperăm că aceste eforturi vor impulsiona pozitiv cooperarea bilaterală în toate domeniile și, în primul rând, vor contribui la depășirea barierelor existente în relațiile comercial-economice tradiționale pentru a reveni la trendul de creștere a schimburilor comerciale”, a spus Pavel Filip.

Șeful Guvernului de la Chișinău s-a referit la viitoarea vizită a lui Dmitri Rogozin la Chișinău, preconizată pentru 5-6 iulie 2016, în cadrul căreia urmează a fi agreată o foaie de parcurs pentru eliminarea restricțiilor la exportul de mărfuri moldovenești pe piața rusă. În acest sens, autoritățile naționale de profil  vor colabora mai strâns cu agențiile ruse pentru a asigura respectarea standardelor de calitate, a mai notat sursa citată.

La rândul său, Dmitrii Medvedev a exprimat disponibilitatea părții ruse de a relua relațiile dintre cele două țări, inclusiv pe platforma comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică.

”Vreau să vă doresc succes în această perioadă economică deloc ușoară pentru Republica Moldova. Federația Rusă este interesată să reușiți și sunt gata să discutăm despre situația curentă în relațiile noastre și perspectivele de viitor”, a spus Dmitri Medvedev.

Заседании Совета глав правительств Содружества Независимых Государств в расширенном составе. - Sputnik Moldova
Șefii guvernelor țărilor CSI au semnat la Bișkek un pachet de documente

Totodată, Pavel Filip a ținut să-i comunice omologului său rus că ”că Acordul de liber schimb în cadrul CSI trebuie implementat pe deplin şi că, din punct de vedere juridic, nu există vreo contradicţie cu regimul comercial al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”.

Acordului de Liber Schimb cu UE creează în Republica Moldova oportunităţi pentru investitorii străini, inclusiv din Federaţia Rusă, de a beneficia de lipsa taxelor vamale la exportul de mărfuri în UE, a mai specificat Filip.

Alte subiecte abordate au fost cooperarea interguvernamentală în domeniul culturii, migraţiei, dar şi reglementarea conflictului transnistrean.

Referindu-se la procesul de reglementare transnistreană, Pavel Filip a subliniat că acesta ”este o prioritate pentru Guvernul de la Chişinău”.

”De aceea apreciem rolul mediatorilor internaţionali, inclusiv al Federației Ruse, în efortul de relansare a procesului de negocieri în formatul ”5 + 2””, a mai spus Filip.

În acest context premierul moldovean a menţionat că actualmente sunt create condiţii favorabile pentru ca agenţii economici din regiunea transnistreană să efectueze operaţiuni de import-export, beneficiind de preferinţele oferite de cadrul legal al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0