Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pavel Filip a pledat la Bișkek pentru o cooperare eficientă în cadrul CSI

© gov.mdSummitul șefilor de guverne din țările CSI, Bișkek, 7 iunie 2016
Summitul șefilor de guverne din țările CSI, Bișkek, 7 iunie 2016 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul moldovean susține că Republica Moldova este interesată de consolidarea şi eficientizarea cooperării cu statele membre ale CSI, prin intermediul unor noi mecanisme care să răspundă ultimelor tendinţe de pe pieţele internaţionale.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Premierul Pavel Filip a participat marți la reuniunea şefilor de guvern din statele CSI. Evenimentul a avut loc la Bişkek, Republica Kârgâză. În discursul rostit la summit, Pavel Filip a afirmat că Republica Moldova şi-a propus drept priorităţi de cooperare în cadrul CSI aprofundarea relaţiilor comerciale şi economice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, dezvoltarea colaborării în domeniile social, cultural şi umanitar. În acest sens, Republica Moldova va susţine eforturile comune ale statelor membre ale CSI, atât în format bilateral, cât şi multilateral, informează serviciul de presă al Guvernului.

Întrevederea premierului moldovean Pavel Filip cu premierul belarus Andrei Kobeakov, Bișkek, 7 iunie 2016 - Sputnik Moldova
Moldova și Belarus ar putea lua cu asalt piața UE

”Republica Moldova este interesată de consolidarea şi eficientizarea cooperării cu statele membre ale CSI prin intermediul unor noi mecanisme, care să răspundă ultimelor tendinţe de pe pieţele internaţionale. În acest sens, ţara noastră  oferă multiple oportunităţi partenerilor din CSI în baza Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Pentru a elimina costurile tarifare şi a le reduce pe cele de producţie, companiile din CSI, dar şi din UE, ar putea fi interesate să-şi transfere unităţile în Moldova, beneficiind dublu de regimul comercial liberalizat cu CSI şi cu UE”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Șeful Guvernului de la Chișinău s-a referit și la aplicarea Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI, semnat la 18 octombrie 2011 la Sankt-Petersburg. Potrivit lui Filip, prevederile acestuia nu sunt respectate, deoarece la efectuarea schimburilor comerciale ţările membre întâmpină în continuare numeroase bariere.

”În vederea dezvoltării cooperării la nivelul CSI, în special în domeniul economic, considerăm că este necesară aplicarea integrală a prevederilor Acordului de Liber Schimb. De asemenea, pledăm pentru o transformare calitativă a CSI, care ar putea genera optimizarea structurilor organizaţiei. Credem că interesul nostru comun este dezvoltarea unor politici economice eficiente, care ar stimula schimburile comerciale în arealul comunităţii şi ar elimina barierele existente”, a declarat în acest context Pavel Filip.

Sursa oficială menționează și faptul că după reuniune, şefii delegaţiilor oficiale au participat la semnarea documentelor de cooperare în domeniile economic, umanitar, al asistenţei medicale, al formării profesionale în sectorul energetic. Premierul Pavel Filip a semnat 6 acorduri in acest sens.

Prim-miniștrii din țările CSI au fost primiți de președintele Republicii Kârgâze, Almazbek Atambaev.

Următoarea reuniune a şefilor de guvern din statele membre ale CSI va avea loc la 28 octombrie curent, la Minsk.

Fluxul de știri
0