Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șefii guvernelor țărilor CSI au semnat la Bișkek un pachet de documente

© Sputnik / Александр Астафьев / Accesați arhiva multimediaЗаседании Совета глав правительств Содружества Независимых Государств в расширенном составе.
Заседании Совета глав правительств Содружества Независимых Государств в расширенном составе. - Sputnik Moldova
Abonare
Acordurile se referă la funcționarea zonei de liber schimb, interacțiunea în cazul unor situaţii de urgenţă, colaborarea în domeniul sănătății și menținerii biodiversității.

CHIȘINĂU, 7 iun — Sputnik. Participanții la Consiliul șefilor de guverne ale țărilor CSI, care are loc în capitala Kârgâzstanului, au semnat la sfârșitul ședinței un pachet de documente în domeniul economiei, forțelor armate și colaborării umanitare. În total au fost aprobate 21 de documente.

Summitul șefilor de guverne din țările CSI, Bișkek, 7 iunie 2016 - Sputnik Moldova
Politică
Pavel Filip a pledat la Bișkek pentru o cooperare eficientă în cadrul CSI

Șefii delegațiilor au semnat în particular protocolul la acordul dintre statele-participante cu privire la zona de liber schimb, din 18 octombrie 2011, referitor la regulile și procedurile de reglementare a achizițiilor de stat. Totodată, a fost aprobată convenția cu privire la agrobiodiversitate.

În afară de aceasta, a fost adoptată decizia privind organizarea de bază în domeniul studierii problemelor metrologiei militare și asigurării metrologice a Forțelor Armate. O altă decizie se referă la organizarea de bază a statelor membre ale CSI în vederea pregătirii în domeniul deminării pentru Forțele Armate.

Totodată, părțile au semnat acordul cu privire la schimbul de informații despre avariile de la obiectivele electroenergetice și acordul cu privire la colaborarea informațională în problemele dislocării surselor radioactive.

МПА СНГ - Sputnik Moldova
Expert: în CSI nu va fi loc de plictiseală în următorii ani

Un șir dintre documentele semnate se referă la ramura sănătății. Astfel, la încheierea reuniunii a fost adoptată decizia cu privire la concepția colaborării în domeniul combaterii bolilor canceroase și programul de colaborare în ceea ce privește tratamentul profilactic al diabetului zaharat pe anii 2016 — 2020.

Totodată, Consiliul șefilor de guverne din țările CSI a aprobat strategia „Sănătatea populației din țările-membre ale CSI".

O altă decizie a Consiliului șefilor de guverne din țările CSI ține de realizarea programului interstatal de colaborare inovațională până în anul 2020.

Părțile au mai semnat documente referitoare la desfășurarea recensământului în anul 2020 în țările-membre ale CSI, la organizarea activității tineretului și dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Fluxul de știri
0