CHIȘINĂU, 15 oct — Sputnik. Acestea au fost întrebările adresate de agenția Sputnik președintelui Centrului de Analiză Sistemică și Prognozare, Rostislav Ișcenko.
— Există UE și există Comunitatea Britanică de Națiuni. Ele nu se substituie, însă pentru Marea Britanie sunt la fel de necesare. Tot așa pot fi considerate și raporturile dintre Uniunea Economică Euroasiatică, Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă, Organizaţia de Colaborare de la Shanghai și CSI.
— În cazul Uniunii Economice Euroasiatice, Organizației Tratatului pentru Securitate Colectivă și Organizaţiei de Colaborare de la Shanghai, avem de-a face cu formarea structurilor economice și/sau militaro-politice. CSI este o formațiune mai amorfă, al cărui contur exterior desemnează nu doar integrarea euroasiatică, ci integrarea concretă a unei regiuni postsovietice care (spre deosebire de aceeași Organizaţie de Colaborare de la Shanghai ce se bazează pe două centre: rus și chinez) se poate realiza exclusiv în jurul Rusiei și numai sub conducerea Rusiei.
În Siria, Rusia a acționat în calitate de pretendent la preluarea de la americani a rolului de lider în Orientul Apropiat. Tradițional, cine deține controlul asupra Orientului Apropiat, acela este considerat lider mondial. Însă pentru ca acest lucru să devină realitate definitivă, războiul trebuie nu doar declanșat, ci și câștigat. Deocamdată însă, până la victorie, vecinii Rusiei, mai cu seamă statele membre ale CSI, vor ține cont de posibilitățile crescânde și de activizarea Moscovei pe arena politicii externe.
Pe de o parte, acest lucru îi va stimula spre un constructivism mai activ în relațiile bilaterale (vecinii preferă să nu se certe o dată în plus cu țara care este capabilă să expedieze bombardiere la mii de kilometri de propriul teritoriu).
Pe de altă parte, atât timp cât Rusia încă nu şi-a consacrat definitiv rolul de lider, vecinii vor căuta o alternativă ajutorului rusesc. Orice stat slab întotdeauna preferă să balanseze între două (sau mai multe) state puternice, păstrându-și astfel posibilitățile pentru a promova o politică de suveranitate și de apărare a propriilor interese.
În afară de aceasta, SUA, care pierde treptat în fața Rusiei lupta pentru rolul de lider global, va încerca numaidecât să-i complice Moscovei viața în zona cea mai apropiată, care o și constituie țările CSI (pentru a-i abate atenția și resursele de la punctele-cheie ale politicii globale și a se ocupa de problemele de la propriile frontiere). Așa dar, în următorii ani nu va fi loc de plictiseală în spațiul CSI.