Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pesta porcină africană înaintează spre Moldova, dinspre Odesa

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaFermă de porci
Fermă de porci - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit specialiștilor, pesta porcină africană înaintează spre Republica Moldova. Este vorba despre o boală extrem de periculoasă, cu urmări grave, inclusiv economice.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează cu privire la pericolul răspândirii în Republica Moldova a unei boli foarte periculoase, care poate să afecteze grav sectorul zootehnic. Este vorba de pesta africană porcină.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, conducătorii ANSA, directorul general Gheorghe Gaberi și directorul general adjunct Vsevolod Stamati, au avertizat că pesta porcină este o boală foarte gravă, care se dezvoltă extrem de rapid la porci și provoacă în cel mult cinci zile moartea animalului infectat.

”Este vorba despre o boală extrem de periculoasă, cu urmări grave, inclusiv economice. Suntem monitorizați foarte vigilent de Uniunea Europeană, ca nu cumva această boală să ajungă în UE prin Republica Moldova”, a declarat Gheorghe Gaberi.

Работа свинокомплекса в Челябинской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pesta porcină africană, la graniţa cu Moldova

Șeful ANSA a mai subliniat că focarul cel mai apropiat de țara noastră este chiar în regiunea Odesa, Ucraina, în localitatea Novolimanskoe, care se află la doar câțiva kilometri distanță de localitățile din raionul Ștefan Vodă.

Potrivit specialiștilor veterinari, în Ucraina sunt depistate în total până la această oră patru focare de pestă porcină africană.

Această boală este periculoasă pentru animale, deoarece nu există preparate pentru tratarea ei și animalul infectat piere rapid. Ceea ce presupune că doar nimicirea în masă a porcinelor din regiunea afectată poate să conducă efectiv la lichidarea focarelor de infecție. Asta înseamnă evident pierderi pentru gospodăriile casnice și pentru întreprinderile care cresc porci, precum și cheltuieli financiare imense, dar și un efort administrativ colosal legate de depistarea focarelor, sacrificarea animalelor și lupta cu focarele de infecție.

Pentru a prezenta un tablou al pagubelor economice care pot surveni în cazul răspândirii pestei porcine africane, specialiștii din Moldova au precizat că în Ucraina până în prezent, în vederea luptei cu pesta porcină africană, au fost omorâți peste 40 de mii de porci, ceea ce presupune pierderi economice enorme.

”Măsurile ce urmează a fi luate trebuie să fie foarte serioase. În prevenirea răspândirii acestei boli urmează să fie implicate mai multe instituții ale statului, inclusiv primării, organele de poliție etc.”, a atenționat Gheorghe Gaberi.

Fermă de porcine - Sputnik Moldova
Fermierii români sunt la pământ. Preţul cărnii de porc în scădere drastică

Șeful ANSA a mai spus că pesta porcină africană este răspândită până la ora actuală în Polonia și în Lituania.

”Cel mai mare pericol îl prezintă mistreții”, a specificat șeful ANSA. Potrivit lui, din acest considerent în prevenirea răspândirii bolii a fost atrasă și Moldsilva. Mistreții nu pot fi monitorizați la fel ca animalele crescute în gospodării. Totodată, populațiile de mistreți migrează, iar în cazul în care sunt infectate ar putea să provoace o răspândire largă a acestei boli.

Totodată, specialiștii au dat asigurări că în Republica Moldova există toată dotarea tehnică necesară gestionării unei eventuale crize ce ar putea fi provocată de pesta porcină africană.

La ora actuală, cel mai mare risc îl prezintă raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, care se află în apropiere de Odesa. În aceste raioane există circa 189 de mii de porci.

Autoritățile îndemnă cetățenii să fie cooperanți și să informeze despre fiecare caz de pieire a porcilor.

Fluxul de știri
0