Fermierii români sunt la pământ. Preţul cărnii de porc în scădere drastică

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaFermă de porcine
Fermă de porcine - Sputnik Moldova
Abonare
Politica europeană de sancţiuni împortiva Federaţiei Ruse şi măsurile comerciale restrictive de răspuns, precum şi interdicţia pentru crescătorii de porci din România de a vinde porc viu pe piaţa comunitară, pun la pământ fermierii români.

Chişinău, 24 feb — Sputnik. România nu este competitivă la preţul cărnii de porc cu celelalte state din Uniunea Europeană, motiv pentru care piaţa românească este invadată de carne din Germania, Ungaria, Polonia.

Mai mult, politica europeană de sancţiuni împortiva Federaţiei Ruse şi măsurile comerciale restrictive de răspuns, precum şi interdicţia pentru crescătorii de porci din România de a vinde porc viu pe piaţa comunitară, pun la pământ fermierii români.

Banii încasaţi de fermierii români în ultimul an au scăzut drastic. Comparând preţurile din ianuarie 2016 cu cele din ianuarie 2015, se constată cea mai mare scădere de preţ din Uniunea Europeană (minus 13,1%) la carcasa tip S, al cărui preţ a ajuns de la 1,4 euro pe kilogram (6,2 lei) la 1,21 euro (5,5 lei) pe kilogram, scrie portalul economica.net, cu referire la datele Comisiei Europene.

porc - Sputnik Moldova
Fermierii români suferă din cauza războiului economic dintre UE și Rusia

Acest preț de vânzare al porcului viu este cel mai mic din ultimii cinci ani, totodată, prețul de vânzare al cărnii de porc la raft a rămas același.

Acum o lună, Asociaţia Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, care este membru al Federației Naționale Pro Agro, se arăta îngrijorată de situația gravă din ultima perioadă cu care se confruntă fermierii români, crescători de porci, din cauza invaziei de carne din țările Uniunii Europene.

Asociația preciza într-un comunicat de presă că prețul de vânzare a porcului viu la poarta fermei atinsese deja în luna ianuarie curent pragul de 3,5 RON/kg, în timp ce prețul de producție al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6,0 RON/kg.

Fluxul de știri
0