Avertizarea COD ROȘU de inundații, prelungită până pe 4 iunie, ora 14.00

© www.inhga.roHarta cu avertizările INHGA
Harta cu avertizările INHGA - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Institutul National de Hidrologie si Gospodărire a Apelor anunță scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

CHIȘINĂU, 3 iun — Sputnik. Institutul National de Hidrologie si Gospodărire a Apelor a prelungit CODUL ROȘU de inundații până pe 4 iunie, ora 14.00.

Atenționarea este valabilă „în intervalul 03.06.2016, ora 13:00 — 04.06.2016, ora 14:00, pe râurile din bazinele hidrografice Olt amonte confluența R. Negru și R. Negru (judeţele Harghita şi Covasna), afluenții din bazinul superior și mijlociu al Bistriţei (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ şi Galaţi) şi afluenţii mici aferenţi cursurilor mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului (judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi).

Inundații - Sputnik Moldova
Drumul E 85, închis din cauza inundaților. Calamitate naturală continuă

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi şi Vaslui.

INHGA anunță scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Peste 200 de persoane au fost evacuate preventiv și salvate din situații de urgență, în urma inundațiilor care au afectat localități din 7 județe ale țării, comunică Ministerul Afacerilor Interne din România.

Potrivit instituţiei, peste 7 mii de angajați — pompieri, jandarmi și polițiști — au fost pregătiţi să intervină în localitățile afectate.

„Fenomenele meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore au afectat 89 de localități din județele Bacău, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava și Vrancea", se precizează în comunicatul ministerului de resort.

România sub ape - Sputnik Moldova
COD ROŞU de inundaţii în şase judeţe din România

Intemperiile au afectat cel mai mult județul Bacău, unde au fost evacuate preventiv în jur de 100 de persoane din localitățile Mărgineni, Helegiu, Brătila și Livezi.

Alte 38 de persoane, dintre care 19 adulți și 19 minori au fost salvate din situații critice. În localitatea Livezi un bărbat a fost găsit înecat în urma viiturilor.

În județul Vrancea o situație deosebită s-a înregistrat în localitatea Ruginești, unde viitura produsă ieri de pe râul Trotuș acoperă încă 3 kilometri pe DN2 și pe ruta feroviară spre Adjud.

Tot în localitatea Ruginești a fost găsită o altă persoană decedată, de asemenea surprinsă de viitură.

În județul Neamț, 64 de persoane au fost evacuate preventiv din localitățile Straja, Tarcău și Hangu, iar o altă persoană izolată de ape a fost salvată.

Potrivit MAI situația la această oră s-a stabilizat iar forțele MAI intervin pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

Fluxul de știri
0