CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Vineri, un grup de deputați, membri ai PLDM, au încercat să intre în Penitenciarul 13, pentru a se întâlni cu liderul formațiunii, Vlad Filat. Ulterior deputații din grupul respectiv s-au plâns că nu au fost lăsați să intre în instituția de detenție, deși statutul de membru al Parlamentului permite ca aceștia să viziteze instituțiile care asigură deținerea persoanelor, fără permisiune specială. Totodată, Filat a anunțat că este amenințat cu carcera și că vrea să declare greva foamei.
În legătură cu aceste informații apărute în presă, Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP), așa cum a promis anterior, a publicat un comunicat în care oferă explicaţii pertinente.
Vizita deputaților PLDM în Penitenciarul 13
Serviciul de presă al DIP a subliniat că, într-adevăr, în conformitate cu alineatul (1) al articolului 181 din Codul de executare, deputații în Parlament au dreptul de a vizita instituţiile care asigură deţinerea persoanelor, fără permisiune specială în scopul exercitării funcțiilor de serviciu.
”Însă, în acest caz particular, deputații nu au menționat în exercitarea căror atribuții de serviciu întreprind această vizită în instituția de detenție”, a menționat departamentul.
Sursa oficială precizează că ”întrevederile cu anumite persoane aflate în arest preventiv în cadrul vizitelor efectuate în locurile de detenție nu pot depăși cadrul legal impus de prevederile alin. (2) art. 181 conform căruia vizitarea acestei categorii de persoane poate avea loc doar cu autorizarea instanței sau organului în procedura căruia se află cauza penală”.
Ce are carcera cu greva foamei
Referitor la acuzațiile aduse responsabilului din penitenciar privind necesitatea de a-l transfera pe prevenitul Vladimir Filat într-o altă celulă, în cazul în care acesta va declara greva foamei, DIP menționează:
”Potrivit alineatului (3) al articolului 229 al Codului de executare, șeful penitenciarului ia măsuri pentru ca prevenitul care refuză să primească hrana să fie separat de ceilalţi deținuți, sub supravegherea permanentă a medicului, care să asigure asistenţa medicală corespunzătoare astfel încât viața acestuia să nu fie pusă în pericol”.
În aceste condiții, DIP a reiterat că toate măsurile efectuate de administrația penitenciarului au fost întreprinse în limitele legislației în vigoare, aceasta fiind preocupată să respecte drepturile tuturor deţinuţilor și regimul de detenție, astfel încât să găsească cele mai optime și rapide soluţii la problemele care apar în instituția de detenție.
”Menționăm că, toate aceste restricții impuse de lege au fost comunicate deputaților la fiecare vizită solicitată”, se mai spune în comunicatul DIP.