Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ideea deprecierii rublei transnistrene ar putea costa mai scump decât se crede

© Sputnik / Ирина ЛяховаПриднестровский республиканский банк (ПРБ), Тирасполь
Приднестровский республиканский банк (ПРБ), Тирасполь - Sputnik Moldova
Abonare
Afirmaţiile președintelui Băncii Centrale, potrivit căruia cursul oficial al valutei regionale trebuie adus în concordanță cu cel de piață, a provocat reacţii adverse din partea deputaților nerecunoscutei RMN.

Tiraspol, 2 iun — Sputnik, Irina Leahova. Deputații Sovietului Suprem al nerecunoscutei RMN au adoptat cu majoritate de voturi o decizie prin care îi cer președintelui Șevciuk să-l elibereze din funcţie, în termen de trei zile, pe președintele Băncii Republicane Eduard Kosovskii. Parlamentarii au făcut acest demers după ce șeful Băncii Centrale a propus în cadrul ședinței plenare ca rubla transnistreană să fie devalorizată cu 10%, pentru stabilizarea cât mai grabnică a situației pe piața valutară.

Приднестровье. Деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rubla transnistreană a pierdut în greutate. Deprecierea ar putea continua

În timp ce cursul oficial rămâne neschimbat — în limitele stabilite de Sovietul Suprem de 11-11,3 ruble pentru un dolar, pe "piața neagră" dolarul este cumpărat cu 14 ruble, ba chiar și mai mult.

"Deprecierea de facto s-a produs deja. Este vorba doar de conferirea unei baze legale", a constatat Kosovskii.

Totodată, majoritatea parlamentară a considerat că actuala criză valutară ar fi fost creată artificial. Iar Banca Centrală dispune de toate pârghiile și resursele pentru a stabiliza situația pe piața valutară, fără a majora cursul până la 12,25-12,75 ruble pentru un dolar, după cum propune regulatorul.

Spicherul Vadim Krasnoselskii a opinat că nu poate fi luată o decizie de care depinde direct bunăstarea cetățenilor, fără un pronostic echilibrat. El a atenționat că în Transnistria, din totalul de 500 de mii al populaţiei, aproximativ 200 de mii sunt pensionari, bugetari și beneficiari ai diverselor alocații, iar în cazul în care inflația va depăși 5%, potrivit legii, tuturor acestora li se vor indexa plățile. E vorba și de depozitele bancare, care vor trebui și ele indexate.

"Imaginați-vă că noi demarăm procesul de devalorizare cu 10% fără un pronostic. Vom atinge un asemenea deficit bugetar pe care îl vom putea acoperi sporind şi mai mult deprecierea. Nu se poate fără pronostic", a punctat Krasnoseliskii.

Тирасполь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Transnistria vor fi achitate toate datoriile față de bugetari și pensionari

În același timp, calculele Ministerului Dezvoltării Economice arată că dacă cursul rublei față de dolar va atinge pragul de 12,5, atunci inflația va constitui 4,6%. Prin urmare, nu va fi nevoie de indexare, deoarece, conform legislației, plățile sunt indexate numai în cazul în care nivelul inflației depășește 5%.

În cele din urmă, parlamentarii au însărcinat Guvernul să pregătească un pronostic privind modului în care va influența modificarea cursului rublei, propusă de Banca Centrală, asupra inflației și să ia în calcul toate scenariile posibile ale desfășurării evenimentelor, inclusiv în cazul în care inflația va depăși pragul de 5%.

Menținerea inflația la nivelul de 4,6%, concomitent cu majorarea cursului rublei până la 12,5 dolari, potrivit declarației serviciului de presă al guvernului, va reuși doar în cazul în care vor fi luate în paralel un complex întreg de măsuri la nivel de stat. Între acestea sunt propuse înghețarea tarifelor, reducerea taxelor vamale, reglementare prețurilor de către stat.

Fluxul de știri
0