Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Regulile de circulație rutieră în Moldova vor suferi o serie de modificări

© Sputnik / Мирослав РотарьАвтошкола
Автошкола - Sputnik Moldova
Abonare
Regulile noi îi vor viza întâi de toate pe conducătorii mijloacelor de transport cu două roti. Totuși, conducătorii de automobile vor trebui să memorizeze şi ei câteva indicatoare noi, care se referă la reglementarea regimului de viteză.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova a elaborat un proiect de lege privind modificarea unor reguli din domeniul traficului rutier.

Cea mai marte a noilor reguli îi vizează pe biciclişti, dar și pe conducătorii altor mijloace de transport cu două roți autopropulsate. Acestea se referă la viteza de deplasare, precum și la aspectul exterior al unor indicatoare rutiere și semne de circulație.

Astfel, noile norme intervin cu următoarele reglementări mai nuanțate în ceea ce privește viteza maximă: 50 km pe oră în localități, 20 km pe oră în cartierele locative, 5 km pe oră în zonele pietonale și zonele adiacente carosabilului.

Lucratri de drum Дорожные работы - Sputnik Moldova
Societate
Noul impozit rutier ar putea provoca dispariţia a 170 de primării

Pentru automobilele și autocamioanele a căror greutate nu depășește 3,5 tone vor fi stabilite noi limite de viteză: de la 90 până la 110 km pe oră. Viteza de deplasare a mijloacelor de transport cu o greutate mai mare de 3,5 tone va fi limitată de la 70 la 90 km pe oră.

Limite de viteză vor fi stabilite și în funcție de condițiile meteo. Astfel, pe timp de ceață, ploaie, viscol și polei viteza maximă admisibilă va fi cu 20 de kilometri pe oră mai mică decât în cazul unor condiții obișnuite.

Conducătorii auto fără experiență de asemenea vor fi obligați să circule cu o viteză mai redusă.

Mijloacele de transport de dimensiuni mari vor putea circula prin localități cu o viteză de cel mult 40 km pe oră, iar în afara localităților — cu cel mult 70 km pe oră.

доступ запрещен полиция - Sputnik Moldova
Trei polițiști răniți grav într-un accident rutier (VIDEO)

MAI propune ca indicatoarele rutiere să devină mult mai vizibile și să atragă mai bine atenția cetățenilor datorită proprietăților reflectorizante. Unele indicatoare vor fi destinate special pentru bicicliști, iar indicatoarele de la intrarea și ieșirea din localități vor fi de asemenea schimbate.

Specialiștii sunt de părere că noile reglementări vor simplifica circulația rutieră și vor spori securitatea în trafic.

Reprezentanții MAI au subliniat că ”conducătorii auto vor trebui să manifeste mai multă responsabilitate și să fie mult mai atenți față de alți participanți la trafic”.

Potrivit autorilor, noile reglementări sunt menite să-i facă și pe pietoni mult mai responsabili și să respecte mult mai strict regulile de comportament pe drumurile din țară.

Fluxul de știri
0