Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vânătoarea de mistreţi în Transnistria va începe mai devreme în acest an

© Sputnik / Егор Еремов / Accesați arhiva multimediaОхота на кабана.
Охота на кабана. - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii și Resurselor Naturale din Transnistria a luat decizia de a inaugura mai devreme sezonul de vânătoare la mistreți, pentru a reduce populația acestor animale și a proteja plantațiile agricole de invaziile acestora.

TIRASPOL, 30 mai — Sputnik, Irina Leahova. Începând cu 1 iunie, Ministerul Agriculturii și Resurselor Naturale din Transnistria va începe eliberarea permiselor pentru vânatul mistreților. Decizia este motivată de sporirea populației de mistreți și de pagubele pricinuite de aceste animale plantațiilor agricole, au comunicat responsabili de la serviciul de presă al guvernului.

„Agricultorii se confruntă anual cu această problemă, de aceea Ministerul de resort reglează numărul de mistreți deschizând sezonul pentru vânatul lor", a menționat Svetlana Timotina, ministrul agriculturii.

Комплексные состязания подружейных собак памяти Р.Калашникова, vânători - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statistica neoficială a incidentelor la vânătoare în Moldova: până la 4 pe an

De obicei, sezonul începea în noiembrie, iar în 2015 a demarat în august.

În acest an, având în vedere sporirea populației de mistreți, ministerul a emis un ordin conform căruia autorizațiile pentru vânătoarea de mistreți vor fi eliberate de la 1 iunie până la 31 august.

Potrivit ministrului, în conformitate cu Legea „Cu privire la lumea animală", a fost imposibil ca sezonul de vânătoare să înceapă mai devreme, din cauza perioadei fătatului la mistreți.

„În afară de aceasta, în aprilie în Ucraina s-a declanșat epidemia de ciumă africană porcină. Împușcarea mistreților ar fi dus la migrarea animalelor, fapt ce ar fi provocat răspândirea virusului pe teritoriul Transnistriei. Actualmente, perioada de carantină de 40 de zile la ciuma porcină instituită în Ucraina a expirat, alte focare nu s-au înregistrat, de aceea am decis să autorizăm vânătoarea de la 1 iunie", a comentat Timotina.

Vânătoarea de mistreți va avea loc în zonele unde au fost înregistrate devastări în masă ale plantațiilor agricole. Deja au fost semnalate mai multe plângeri legate de daunele cauzate de aceste animale în sectorul agricol din raioanele Camenca și Dubăsari.

Fluxul de știri
0