Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistica neoficială a incidentelor la vânătoare în Moldova: până la 4 pe an

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaКомплексные состязания подружейных собак памяти Р.Калашникова, vânători
Комплексные состязания подружейных собак памяти Р.Калашникова, vânători - Sputnik Moldova
Abonare
Oleg Ciocoi, președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor, consideră că incidentul de la partida de vânătoare din 22 noiembrie s-a produs din cauza nerespectării tehnicii securității.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Potrivit unei statistici neoficiale de care dispune Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova (SVPM), în țară se produc anual 3 — 4 incidente la vânătoare. Informația i-a fost comunicată vineri agenției Sputnik de către Oleg Ciocoi, președintele SVPM.

Duminică trecută, 22 noiembrie, Mihail Cozari în vârstă de 22 de ani a fost grav rănit în timp ce se afla la vânătoare în satul Soloneț din raionul Soroca. Victima a fost rănită prin împușcare la un ochi și la coapsa dreaptă. Tânărul a fost internat la spitalul clinic republican din Chișinău. A doua zi, luni, Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a declarat că lecția tragediei de la vânătoarea din „Pădurea Domnească" așa și nu a fost însușită. Pe pagina sa de socializare Munteanu a numit acea vânătoare „criminală".

Охотничье ружье ТОЗ-25 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procuratura a deschis dosar penal pe cazul tânărului rănit la vânătoare

Ciocoi a declarat: „Eu sunt sigur că acest caz tragic s-a produs, ca și toate celelalte, fie din neatenție, adică din cauza nerespectării tehnicii securității, fie că arma nu a fost în regulă. Vânătorii sunt persoane adecvate și nu organizează dueluri la vânătoare".

Potrivit lui Ciocoi, SVPM analizează fiecare incident produs la vânătoare și examinează toate indiciile și documentele, inclusiv înscrierile în jurnalul privind familiarizarea cu regulile tehnicii securității.

„Dacă se fac investigații și suntem chemați să depunem mărturii, noi aducem la cunoștință reprezentanților legii concluziile noastre referitoare la cazul dat. Uneori opinia noastră este anexată la dosar", a adăugat Ciocoi.

În decembrie 2012, în timpul unei partide de vânătoare în rezervația naturală „Pădurea Domnească" aflată pe teritoriul raionului Glodeni, a fost împușcat mortal omul de afaceri Sorin Paciu. În februarie 2015, judecătoria din Fălești l-a declarat vinovat pe fostul judecător Gheorghe Crețu, aplicându-i o pedeapsă de doi ani privațiune de libertate convențional și achitarea unei sume de bani drept compensație pentru familia victimei.

La vânătoarea respectivă a participat și Valeriu Zubco, la acel moment procuror general al RM.

Комплексные состязания подружейных собак памяти Р.Калашникова, vânători - Sputnik Moldova
Accidente
Un tânăr a fost împuşcat în faţă la o partidă de vânătoare în Soroca

Făcând o comparație între ultimul incident și moartea lui Sorin Paciu, interlocutorul corespondentului Sputnik a subliniat că, spre deosebire de cazul „Pădurea Domnească", participanții la vânătoarea din 22 noiembrie a. c. au chemat imediat poliția și medicii.

Ciocoi a adăugat că ultimul caz mortal a avut loc în august anul trecut, lângă Chișinău, când doi tineri au ieșit la vânătoare, iar unul dintre ei a tras din neatenție în celălalt de la mică distanță.

 

Fluxul de știri
0