Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: NATO nu este gata pentru un conflict militar în Europa de Est

© Sputnik / Оксана ДжаданВоеннослужащие блока НАТО
Военнослужащие блока НАТО - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul privind situațiile de criză, Lev Korolkov, consideră că NATO și, în special, SUA nu sunt pregătite pentru un conflict militar la granița cu Rusia care, cu o mare probabilitate, s-ar putea transforma într-un conflict nuclear.

CHIȘINĂU, 30 mai — Sputnik. Conducerea NATO evaluează urmările escaladării tensiunilor din Europa de Est unde Alianța intenționează să-și extindă prezența militară, a menționat expertul privind situațiile de criză, veteran al Serviciului de Informații Externe, Lev Korolkov, în interviul acordat pentru radio Sputnik.

Визит президента РФ В. Путина в Грецию - Sputnik Moldova
Putin despre scutul antirachetă din România: Rusia va fi nevoită să reacţioneze

Anterior, ministrul de externe al Marii Britanii, Philip Hammond, a declarat că în cadrul consolidării alianței în regiune, NATO poate disloca 4 — 5 batalioane pe baza de rotație în țările Europei de Est. Potrivit ziarului „Wall Street Journal", SUA pot trimite în Țările Baltice două batalioane, iar forțele armate ale Germaniei și Marii Britanii mai pot pune la dispoziție câte un batalion.  

La începutul lunii mai, adjunctul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că NATO va disloca în regiune, pe principiul rotației, patru mii de militari.

„NATO este absolut nepregătită pentru actualul conflict. Mai mult decât atât, pentru acest conflict nu sunt pregătite Statele Unite ale Americii. Pentru că orice conflict militar din imediata apropiere a Federației Ruse tinde 90% să se transforme în unul nuclear", a declarat Korolkov.

Potrivit fostului colaborator al Serviciului Rus de Informații Externe, „ nu există conflict nuclear restrâns. Astfel de conflict poate avea loc doar la scară globală, cu exterminarea reciprocă deplină".

„Ei (conducerea NATO — n. red.) sunt destul de pragmatici și rezonabili, inclusiv secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Ei cunosc limitele dincolo de care va veni cu adevărat apocalipsa", a concluzionat interlocutorul.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, comandamentul Alianței a recomandat să fie dislocate batalioane multinaționale în câteva țări din Estul Europei, însă deciziile privind efectivul și punctele exacte ale dislocării urmează să fie aprobate de către membrii organizației la summitul din iulie. Stoltenberg a apreciat că la Varşovia, la reuniunea din 8-9 iulie, NATO va adopta o decizie de cotitură privind modul în care să se adapteze la noua situație creată în sfera securității.

Fluxul de știri
0