Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu cele peste două mii de cruci de pe marginea drumurilor

© Sputnik / Мирослав РотарьКрест у дороги
Крест у дороги - Sputnik Moldova
Abonare
Au început consultările publice asupra documentului Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, prin care se propune demontarea tuturor crucilor amplasate pe marginea drumurilor.

CHIŞINĂU, 30 mai – Sputnik. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) a iniţiat, luni, consultările publice asupra proiectului Documentului privind crucile și alte obiecte funerare instalate în zona drumurilor publice.

Potrivit anexei documentului, în Moldova de-a lungul drumurilor sunt amplasate peste 2,1 mii de cruci.

Ministerul propune demontarea tuturor crucilor instalate de-a lungul şoselelor de importanţă naţională şi locală.

Поклонный крест в Шерпенах. - Sputnik Moldova
Societate
Crucile de pe marginea drumurilor vor fi scoase. Cine a venit cu iniţiativa

Un grup de lucru constituit în cadrul ministerului a analizat situaţia creată şi a ajuns la concluzia că aceste obiecte generează mai multe probleme, printre care periclitarea siguranței participanților la trafic; dificultăți în procesul de executare a lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor publice; înrăutățirea aspectului estetic al drumurilor publice.

Pentru a soluționa problemele menționate, Grupul de lucru a examinat poziția părților implicate și practica internațională referitoare la problema în cauză, identificând trei soluții, cea mai optimală fiind demontarea crucilor și altor obiecte funerare și utilizarea lor ulterioară pentru înmormântarea persoanelor nevoiașe.

„În urma identificării soluției optime pentru depășirea problemei privind amplasarea crucilor și altor obiective funerare în zonele drumurilor publice, Grupul de lucru a elaborat un Plan de acțiuni, care în urma consultărilor publice se va aproba prin Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii drumurilor”, anunţă ministerul.

Asupra subiectului s-a expus şi Mitropolia Moldovei, care a recomandat înlocuirea crucilor de pe margine drumurilor cu o Troiţă.

„Deoarece peste o perioadă ne putem pomeni că circulăm printr-un cimitir stradal”, a opinat Mitropolia.

După dezbaterea documentului în termen de 30 de zile, grupul de lucru va analiza în decursul următoarelor 15 zile avizele parvenite și va publica sinteza propunerilor și recomandărilor.

Fluxul de știri
0