CHIŞINĂU, 30 mai – Sputnik. Cel mai recent studiu al Organizației Mondială a Sănătății (OMS) arată că Republica Moldova este a doua țară din regiunea europeană lider la consumul de alcool pe cap de locuitor.
Datele estimative de evidență statistică arată că anul trecut sufereau de alcoolism peste 46 de mii de persoane, dintre care aproape 30,5 mii erau din mediul rural.
În jur de 30 de procente din numărul persoanelor înregistrate cu alcoolism cronic au primit tratament şi recuperare psihosocială, iar 36,7% pacienţi se află în remisiune stabilă
Viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, a declarat că reducerea efectelor negative ale consumului nociv de alcool asupra sănătăţii publice trebuie să fie fundamentată în politici eficiente şi măsuri intersectoriale la nivel naţional şi local.
”Consumul excesiv de alcool este una din cele mai importante preocupări sociale şi de sănătate”, a declarat Iașan.
Potrivit OMS, consumul excesiv de alcool provoacă anual moartea a 2,5 milioane de persoane şi atinge cota de 4% din toate cazurile de decese la nivel mondial, făcând mai multe victime decât SIDA sau tuberculoza.
Bolile netransmisibile sunt principala cauză de deces în Republica Moldova. Alcoolul poate provoca mai mult de 60 de tipuri diferite de afecțiuni sau stări patologice, printre care: traumatisme, tulburări mintale și de comportament, afecțiuni gastro-intestinale, cancere, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni pulmonare, reproductive sau efecte dăunătoare asupra sarcinii.