Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM a revizuit în scădere prognoza inflaţia pentru 2016

© RIA Novosti / Andrei Arkhipov / Accesați arhiva multimediaЗасуха в Воронежской области, secetă
Засуха в Воронежской области, secetă - Sputnik Moldova
Abonare
Situaţia financiară din ţară este influenţată direct de condiţiile macroeconomice regionale, globale şi locale, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă guvernatorul interimar al BNM, Dorin Drăguţanu.

CHIŞINĂU, 4 feb – Sputnik. Banţa Naţională a Moldovei a diminuat cu 1,8 puncte procentuale prognoza inflaţiei pentru anul 2016. Despre aceasta a anunţat joi Guvernatorul în demisie al BNM, Dorin Drăguţanu.

„Potrivit noilor prognoze inflaţia în 2016 va constitui în medie 10,1 la sută, iar în 2017 aceasta va fi de 6,6 la sută. Este pentru prima dată în ultima perioadă când am diminuat prognoza. Potrivit aşteptărilor noastre, acest indicator va reveni în a doua jumătate a lui 2017 la nivelul stabilit de regulator de plus/minus 1,5 la sută puncte procentuale de la ţinta de 5 la sută”, a spus Drăguţanu.

lei ЛЕИ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În 2015, leul s-a depreciat cu un sfert față de dolar

El a menţionat că punctul culminant al inflaţiei a fost înregistrat în ultimele trei luni ale lui 2015, fiind vorba de 13,6 la sută. Această dinamică, susţine şeful BNM, a fost determinată în primul rând de devalorizarea leului şi de secetă, în timp ce nivelul anual mediu al inflaţiei în perioada 2010 – 2015 a fost de 6,5 puncte procentuale.

Drăguţanu a mai spus că începând cu primele trei luni ale anului curent ar trebui să observăm o tendinţă de diminuare a vitezei de creştere a preţurilor. Dar a adăugat că în primele 9 luni ale anului în curs preţurile la produsele alimentare vor continua să fie influenţate de seceta din 2015.

Potrivit lui Drăguţanu, BNM ia în considerare şi o posibilă relaxare a politicii financiar-creditare, precum şi o posibilă diminuare treptată a ratei de refinanţare.

În 2015, regulatorul şi-a majorat în repetate rânduri ratele pentru operaţiunile sale, de la 6,5 la sută până la 19,5 la sută. Asta a condus la reducerea cu 35,5 la sută a volumului de credite acordate în valută naţională.

Fluxul de știri
0