Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum au ajutat Moldova prințul de Wales și Institutul de Literatură Rusă

© Sputnik / Евгений ПанасенкоДом-музей Пушкина в Кишиневе
Дом-музей Пушкина в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
La expoziția vernisată cu prilejul aniversării a 70-a de la inaugurarea Casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău vor fi expuse exponate, inclusiv rarități, care au intrat în fondul muzeului datorită persoanelor care studiază, iubesc și apreciază moștenirea literară a marelui poet.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Sărbătorirea a 70 de ani de la inaugurarea Casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău va avea loc vineri în capitala ţării noastre.

Александр Пушкин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce soartă va avea casa-muzeu Pușkin din Chișinău

Cu ocazia acestui jubileu va fi inaugurată expoziția „Pagini din istoria Casei-muzeu „A. S. Pușkin”.

Organizatorii evenimentului vor expune ediţia completă în opt volume a caietelor de lucru ale lui Pușkin, editată de Casa Pușkin împreună cu Forumul liderilor oamenilor de afaceri sub egida prințului de Wales.

Ediția a apărut într-un tiraj de 800 de exemplare cu prilejul împlinii a 200 de ani de la nașterea poetului.

„Expoziția include portretele a doi directori ai Casei-muzeu care au lăsat cea mai importantă și evidentă amprentă în istoria muzeului. Este vorba de Boris Trubețkoi și Evgheni Sugak. Vizitatorii își vor putea imagina cum arăta prima expoziție a muzeului, deschisă la 10 februarie 1948”, a comunicat colaboratoarea Casei-muzeu Olga Bataeva. 

Oaspeții evenimentului vor avea ocazia să vadă opere ale lui A. Pușkin editate pe când autorul era în viață, inclusiv primele apariții în presă ale poeziilor, poemelor și scrierilor în proză, precum și edițiile facsimil ale manuscriselor poetului din diferiți ani. Printre exponate, prezintă o valoare aparte prima ediție a autografelor lui A. S. Pușkin, din 1911, care a avut un tiraj de 100 de exemplare.

Праздник поэзии у памятника А.С.Пушкина в Москве - Sputnik Moldova
Amintirea lui Ceaikovskii și Pușkin vor fi comemorate la Chișinău

Expoziția este completată cu medalii și obiecte de artă decorativă din secolele XVIII – XX, printre care se află copia bustului în marmură a lui Napoleon. Acest exponat reprezintă o imitație a lucrării sculptorului francez Louis-Simon Boizot (1743 – 1809). Originalul cu semnătura autorului se păstrează în muzeul Louvre.

În ultima zi a lunii mai 1946, guvernul RSS Moldovenești a adoptat hotărârea nr. 498 cu privire la fondarea Casei-muzeu „A. S. Pușkin" „ în scopul eternizării aflării marelui poet rus A. S. Pușkin la Chișinău (1821 — 1823) și desfășurării unei activități de cercetări științifice în vederea studierii acestei perioade".

Fluxul de știri
0