Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Economiei a stabilit de ce a „slăbit” leul moldovenesc

© Sputnik / Rodion ProcaBani mită corupţie
Bani mită corupţie - Sputnik Moldova
Abonare
Conform analizei, pe parcursul anului 2015 asupra dinamicii descendente a leului moldovenesc au influențat și câțiva factori suplimentari.

CHIȘINĂU, 11 feb — Sputnik. Ministerul Economiei al Republicii Moldova a făcut publice concluziile sale cu privire la faptul că, potrivit totalurilor pe anul 2015, moneda națională a RM s-a devalorizat considerabil.

În raport cu dolarul SUA, leul moldovenesc s-a devalorizat cu 25% în expresie nominală, iar față de euro a cedat 13,1%.

Specialiștii menționează că factorii principali care au determinat această dinamică constau în reducerea considerabilă a exporturilor și a transferurilor bănești de la cetățenii moldoveni aflați la muncă peste hotare. Printre alte cauze care au influențat asupra pieței valutare interne, experții evidențiază fluctuațiile dolarului pe arena internațională, precum și problemele din sectorul bancar al ţării.

Rezerva valutară a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) constituia la sfârșitul lunii decembrie 2015 un miliard 756,8 milioane de dolari, reducându-se cu 18,5% față de indicele respectiv din 2014.

Банк - Sputnik Moldova
Leul moldovenesc: tendințe și perspective

La începutul anului 2015, dolarul american era cumpărat cu 15,61 lei, iar un euro cu 18,99 lei. Cursul-record a fost înregistrat la 18 februarie 2015, dolarul ajungând până la 20,99 lei, iar euro — 24,01 lei.

Leul moldovenesc a „pășit" în anul curent cu un trend negativ față de dolar și euro. La1 ianuarie, dolarul era cotat cu 19,65 lei, iar euro — cu 21,47 lei. Fluctuația valutei naționale a continuat timp de o lună. În februarie leul a început să se întărească în raport cu valuta americană și cea europeană.

Cursul oficial stabilit de BNM pentru joi, 11 februarie, este de 19,92 lei pentru un dolar SUA, câștigând 15 bani. Un euro costă 22,43 lei — mai puțin cu 9 bani.

Anterior, Ministerul Economiei prognozase că în anul 2016 indicele mediu al cursului valutar se va menține la cotația de 21 lei pentru un dolar, iar spre sfârșitul anului 2016 dolarul va costa 20,8 lei.

Fluxul de știri
0