CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Tarifele la apă s-ar putea majora în cel mai apropiat timp. Directorul general al "Apă-Canal Chișinău", Constantin Becciev, a declarat pentru jurnaliști, după ședința de luni a serviciilor municipale, că întreprinderea pe care o conduce se pronunță pentru unificarea tarifelor pentru populație și agenții economici. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci cetățenii vor trebui să plătească pentru apă mult mai mult decât în prezent
"Apă-Canal Chișinău" vrea să protejeze firmele din contul banilor cetățenilor
Tarifele la apă nu au fost revizuite din anul 2008, de aceea furnizorul a expediat la începutul acestui an un demers către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) insistând ca acestea să fie majorate substanțial.
"Tariful se stabilește în baza calculelor pe care le face ANRE. Acum se fac astfel de calcule, se efectuează un audit la întreprindere, dar procesul se lungește", afirmă Becciev.
Potrivit acestuia, în ultimii opt ani, inflația a crescut cu aproximativ 50%. Însă pentru apă populația plăteşte în continuare câte 9,06 lei pentru un metru cub, iar pentru serviciile de canalizare — câte 1,13 lei. În același timp, agenții economici plătesc pentru aceste servicii, după cum afirmă Becciev, o sumă de trei ori mai mare. Întreprinderea consideră că acest lucru nu este corect și se pronunță pentru unificarea tarifelor.
"La moment, tariful mediu constituie aproximativ 12 lei. ANRE trebuie să se pronunţe, dacă tariful va fi unic pentru populaţie și pentru agenții economici, care au plătit până acum de trei ori mai mult decât cetățenii. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci creşterea pentru populație va fi mai mare. Aproximativ 12-13 lei. Dacă va rămâne împărţit în două grupe, atunci tariful ar putea să rămână cel anterior", a spus Becciev.
Mirosul neplăcut de la stațiile de epurare va rămâne
Directorul general al "Apă-Canal Chișinău" afirmă că de revizuirea tarifelor depinde direct realizarea proiectului de reabilitarea a stației de epurare din Chișinău, care nu a mai fost reparată de 40 de ani.
"La acest obiect se întâmplă tot mai des avarii serioase. Cedează cablurile electrice, canalele de scurgere, pompele. E nevoie să fie investite cât mai urgent mijloace pentru reabilitarea acestuia", a insistat Becciev.
Noaptea trecută, potrivit acestuia, a avut loc o nouă avarie serioasă, iar pentru lichidarea consecințelor acesteia a fost necesar destul de mult timp. De data aceasta a ieșit din funcțiune colectorul, dar spre dimineață specialiștii întreprinderii au reușit să remedieze situaţia.
"Chiar dacă noi suntem gata să ne apucăm de lucru, finanțarea este blocată. Până nu vom revizui tarifele la apă (aceasta este condiția investitorului), finanțarea nu va fi deblocată", a declarat Becciev.
Proiectul de reabilitare a stației de epurare a capitalei presupune cheltuieli de zeci de milioane de euro. Măsurile luate anterior pentru lichidarea mirosului urât din oraș se pare că poartă un caracter provizoriu. Atunci a fost modificată puțin tehnologia lucrărilor, dar numai până la momentul efectuării reconstrucției stației.
La ce va duce majorarea tarifelor?
Anterior, economistul Serghei Ungureanu a declarat pentru Sputnik că este necesară examinarea foarte atentă a cerințelor furnizorului privind majorarea tarifelor la apă cu aproape 50 la sută. Potrivit expertului, dacă o anumită majorare a tarifelor la apă este de aşteptat, atunci majorarea acestora cu aproape jumătate poate avea consecințe serioase, inclusiv, ar putea provoca majorarea prețurilor la produsele alimentare și la mărfurilor alimentare de importanţă socială. Este vorba despre toate mărfurile în al căror proces tehnologic de fabricare se folosește apa. Este vorba și despre mărfurile de panificație, produsele lactate etc.