Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

FMI propune majorarea treptată a tarifelor comunale în Moldova

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaChristine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард
Christine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentantul permanent al FMI la Chișinău, Armine Khachatryan, este de părere că în Republica Moldova tarifele la serviciile comunale nu au fost ajustate timp de mai mulți ani.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Fondul Monetar Internațional consideră necesară majorarea treptată a tarifelor la serviciile comunale în Moldova. La acest subiect s-a referit Reprezentantul permanent al FMI la Chișinău, Armine Khachatryan, care a subliniat necesitatea creării unor mecanisme clare și transparente de stabilire a tarifelor.

Аукцион - Sputnik Moldova
Privatizarea întreprinderilor de stat în Moldova, pe placul funcţionarilor FMI

Potrivit reprezentantului FMI, ”ajustarea corectă a tarifelor este importantă pentru companii, deoarece stabilirea tarifelor la utilitățile publice sub nivelul de recuperare a costurilor nu le permite companiilor să genereze un flux suficient de mijloace financiare pentru a menține viabilitatea sistemului și a investi în infrastructura energetică în vederea îmbunătățirii calității serviciilor prestate”.

Totodată, referindu-se la consumatori, reprezentantul FMI a subliniat că pentru aceștia este important ca ei ”să beneficieze de servicii de calitate, la un preț "echitabil", astfel încât să nu fie obligaţi să plătească pentru ineficiența companiilor din sectorul energetic și să-i subvenționeze pe alții”.

În Moldova, potrivit FMI, ”tarifele la utilitățile publice nu au fost ajustate de ANRE de câțiva ani”. Pe de altă parte, potrivit reprezentantului FMI, ajustările care au avut loc și anume la energia electrică, ”au permis restabilirea viabilității financiare curente a companiilor din sector”.

Totuși, potrivit reprezentantului FMI, ”din cauza întârzierilor în ajustarea tarifelor, observăm acum pierderi și datorii în lanţ pe întreg sectorul energetic”.

Situația social-economică, migrație, economie - Sputnik Moldova
FMI: România, în prag de colaps. Cât de gravă e situația Moldovei

”Problema stocului acestor datorii (numite devieri financiare) trebuie să fie soluționată în regim de urgență, pentru a permite funcționarea eficientă a companiilor”, a mai menționat sursa citată.

Referindu-se la soluția rezonabilă pe care o vede această instituție, Armine Khachatryan a subliniat că ”stingerea datoriei tarifare acumulate” ar putea avea loc ”printr-o serie de ajustări tarifare treptate, începând cu recunoașterea volumului total al datoriei și anunțarea unui program al majorărilor tarifare viitoare”.

”În practică însă, imprevizibilitatea deciziilor de reglementare au făcut o astfel de abordare mai puțin credibilă”, a conchis reprezentantul FMI.

Fluxul de știri
0