CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Fondul Monetar Internațional consideră necesară majorarea treptată a tarifelor la serviciile comunale în Moldova. La acest subiect s-a referit Reprezentantul permanent al FMI la Chișinău, Armine Khachatryan, care a subliniat necesitatea creării unor mecanisme clare și transparente de stabilire a tarifelor.
Potrivit reprezentantului FMI, ”ajustarea corectă a tarifelor este importantă pentru companii, deoarece stabilirea tarifelor la utilitățile publice sub nivelul de recuperare a costurilor nu le permite companiilor să genereze un flux suficient de mijloace financiare pentru a menține viabilitatea sistemului și a investi în infrastructura energetică în vederea îmbunătățirii calității serviciilor prestate”.
Totodată, referindu-se la consumatori, reprezentantul FMI a subliniat că pentru aceștia este important ca ei ”să beneficieze de servicii de calitate, la un preț "echitabil", astfel încât să nu fie obligaţi să plătească pentru ineficiența companiilor din sectorul energetic și să-i subvenționeze pe alții”.
În Moldova, potrivit FMI, ”tarifele la utilitățile publice nu au fost ajustate de ANRE de câțiva ani”. Pe de altă parte, potrivit reprezentantului FMI, ajustările care au avut loc și anume la energia electrică, ”au permis restabilirea viabilității financiare curente a companiilor din sector”.
Totuși, potrivit reprezentantului FMI, ”din cauza întârzierilor în ajustarea tarifelor, observăm acum pierderi și datorii în lanţ pe întreg sectorul energetic”.
”Problema stocului acestor datorii (numite devieri financiare) trebuie să fie soluționată în regim de urgență, pentru a permite funcționarea eficientă a companiilor”, a mai menționat sursa citată.
Referindu-se la soluția rezonabilă pe care o vede această instituție, Armine Khachatryan a subliniat că ”stingerea datoriei tarifare acumulate” ar putea avea loc ”printr-o serie de ajustări tarifare treptate, începând cu recunoașterea volumului total al datoriei și anunțarea unui program al majorărilor tarifare viitoare”.
”În practică însă, imprevizibilitatea deciziilor de reglementare au făcut o astfel de abordare mai puțin credibilă”, a conchis reprezentantul FMI.