Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Privatizarea întreprinderilor de stat în Moldova, pe placul funcţionarilor FMI

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaАукцион
Аукцион - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanta FMI în Moldova, Armine Khachatryan, consideră că deseori întreprinderile de stat sunt ineficiente la un șir de indicatori și a salutat interesul autorităților moldovene față de vânzarea proprietății de stat.

CHIȘINĂU, 20 mai — Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) salută revenirea autorităților Moldovei la chestiunea privatizării bunurilor de stat, a declarat în fața jurnaliștilor reprezentanta FMI în Republica  Moldova, Armine Khachatryan.

Funcţionara consideră că întreprinderile de stat sunt deseori ineficiente la un șir de indicatori, anume din cauza existenţei uni număr mare de scopuri care se contrazic reciproc, a sistemului defectuos de stimulare, a lipsei de independență a conducătorilor acestor întreprinderi și structura neadecvată de remunerare a muncii.

„În consecinţă, deseori se întâmplă că venitul lor este mai mic decât cheltuielile, iar pierderile, până la urmă, sunt acoperite din contul creșterii datoriei de stat", a spus Khachatryan.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
FMI este pesimist în ceea ce privește prognoza pentru economia moldovenească

Potrivit acesteia, în Moldova numărul întreprinderilor de stat și al companiilor cu capital de stat este destul de mare. În acest caz, este important să existe o strategie corespunzătoare pentru fi administrate. Reprezentanta FMI a subliniat că este important de asemenea să dispui de date clare și transparente cu privire la indicatorii financiari ai unor astfel de obiective.

„Din acest punct de vedere, FMI consideră în continuare că este necesar să fie îmbunătățită monitorizarea activității întreprinderilor de stat și evaluarea stării lor financiare, iar aceste procese trebuie să fie transparente și să aibă un caracter sistematic", a adăugat Khachatryan.

Aceasta a menționat că FMI salută „revenirea autorităților la chestiunea privatizării".

„Totuși, trebuie ținut cont de faptul că succesul privatizării depinde de mai mulți factori, inclusiv de existența unei strategii clare și a unui proces adecvat de selectare și pregătire către privatizare a întreprinderilor", a specificat Khachatryan.

Аукцион - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statul scoate la vânzare un şir de proprietăţi, printre care SA Tutun şi UNIC

Afară de aceasta, a spus funcționara, pentru atragerea investitorilor cu o bună reputație, s-ar putea să fie necesară perfecționarea conjuncturii interne de afaceri, respectarea mai amplă a principiului supremației legii, garanției drepturilor la proprietate și îmbunătățirea administrării economice în general.

Potrivit legislației locale, de pe urma fiecărei tranzacții de privatizare, în bugetul statului se achită un impozit special de 1% din valoarea acesteia. Astfel, la încheierea licitațiilor, în bugetul de stat va fi transferată suma de 316 milioane 51,5 mii de lei. La momentul de față, la buget au fost deja virate 260,5 milioane de lei.

Fluxul de știri
0