Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

FMI: România, în prag de colaps. Cât de gravă e situația Moldovei

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaSituația social-economică, migrație, economie
Situația social-economică, migrație, economie - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unui raport al FMI publicat recent, în România încetinește creșterea economică, se triplează inflația, creșterea salariilor se reduce, iar consumul scade. Economiștii subliniază că sub aspect economic România este, totuși, cu mult înaintea Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 12 mai — Sputnik. Deprecierea masivă a Leului românesc și creșterea semnificativă a datoriei externe raportate la PIB ar putea trimite România în haos, se menționează joi într-un articol publicat pe pagina Moldova-România. Totodată, majoritatea economiștilor subliniază că economia României este mult mai avansată și mai durabilă decât cea a Republicii Moldova.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat miercuri Raportul macroeconomic pentru România. Dacă din 2008 până în prezent FMI a fost mereu optimist în previziunile sale asupra economiei româneşti, dar si asupra economiei globale, de această dată apocalipsa este recunoscută oficial, se spune în materialul citat.

Proiectare, casă, economie, construcţii, investiţii - Sputnik Moldova
Dezvăluirea unui ministru privind vocaţia şi atuurile economice are RM

FMI anunţă sfârşitul optimismului în România, iar pronosticurile pentru 2017 sunt sumbre. Creşterea economică încetineşte, inflaţia se triplează, consumul scade, creşterea salariilor se reduce, statul va avea mai puţini bani, Leul se depreciază, iar datoria publică va creşte substanţial, arată Raportul.

Anul 2016, din punct de vedere macroeconomic, arată bine, dar în 2017 urmează o încetinire a creşterii economice care se va reflecta în toţi ceilalţi indicatori economici. Deocamdată, creşterea economică scade de la 4,2 la sută în 2016 la 3,6 la sută anul viitor. Consumului se reduce de la 6,2 la sută la 4,8 la sută, iar inflaţia se triplează pe medie de la minus 0,4 la sută în acest an la plus 3,1 la sută în 2017.

Salariile nu mai cresc cu cât se stabilise iniţial. Creşterea lor scade de la 9,4 la sută la 7,1 la sută, iar în sectorul public scăderea este de la 16,1 la sută la 5,5 la sută. Veniturile statului ca procent din PIB scad de la 30,7 la sută la 29,5 la sută.

„Pe latura externă, o deteriorare a percepției asupra riscului de piață emergentă ar putea declanșa ieșiri de capital, o depreciere a monedei, precum și o creștere substanțială a datoriei externe ca pondere din PIB", se arată în Raport.

Pe 23 martie, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, declara că dacă datoria publică ajunge la 45 — 48 la sută din PIB, se ridică alarma la gradul 3 din 4. La începutul anului 2016 datoria publică era de aproximativ 39 la sută din PIB.

Situația în Republica Moldova nu pare a fi deocamdată mai bună decât în 2015. Este de menționat faptul că mai mulți economiști au avertizat în 2015 că situația critică din economia moldovenească va persistă și în 2016, iar pentru 2017 nu există, cel puțin la moment, premise pentru mai mult optimism.

Totodată, potrivit economiștilor, un colaps economic în Moldova pare a fi puțin probabil, dat fiind faptul că noul guvern, asupra căruia este exercitată o presiune mare din exteriorul și interiorul țării, este nevoit să facă cel puțin minimul pentru a evita o catastrofă social economică. Mai cu seamă că asta contează enorm de mult pentru șansele electorale ale PDM.

Fluxul de știri
0