Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

FMI este pesimist în ceea ce privește prognoza pentru economia moldovenească

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
După cum a menționat reprezentantul FMI, asupra creșterii lente a economiei moldovenești vor influența câțiva factori, între care seceta prelungită de anul trecut, restabilirea slabă a cererii interne etc.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Fondul Monetar Internațional este pesimist în ceea ce privește prognozele pe termen scurt privind economia moldovenească.
Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Haceatrean, a subliniat că în expresie reală PIB-ul a scăzut în 2015 cu 0,5%.

"Creșterea economiei moldovenești este foarte vulnerabilă. Ea este supusă acțiunii șocurilor externe din partea partenerilor comerciali și a evenimentelor internaționale, dar și din partea șocurilor interne, cum ar fi instabilitatea politică și schimbarea condițiilor climatice", consideră Haceatrean.

Галина Шеларь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sfatul economiștilor pentru Moldova: să nu aștepte FMI, ci să se salveze singură

Ea a adăugat că perspectiva pe termen scurt rămâne incertă. Potrivit ei, asupra restabilirii lente a creșterii economice vor influența consecințele secetei de anul trecut, restabilirea slabă a cererii interne, cu luarea în considerare a restabilirii lente a transferurilor bănești de peste hotare, dar și efectele reducerii volumului de investiții și limitarea volumului de finanțare a economiei.

"Recenta scădere bruscă a inflației poate fi o reflectare a cererii interne reduse — deși datele pentru analiză încă nu sunt disponibile, se pare că observăm o diminuare a producției și în prima jumătate a anului 2016", a explicat Haceatrean, citată de serviciul de presă al reprezentanței FMI în Moldova.

Potrivit ultimei prognoze a Ministerului Economiei, Produsul Intern Brut al țării va crește în 2016 cu doar 1%.

Fluxul de știri
0