România ar putea fi victima unui război nuclear, titrează New York Times

Abonare
Scutul antirachetă din România ar putea duce la un război nuclear, iar ţara lui Dracula ar putea fi una dintre victimele ce va ajunge în ruine, avertizează analistul rus Konstantin Bogdanov într-un comentariu publicat joi, în ziua în care sistemul de la Deveselu a devenit operațional, preluat de New York Times.

BUCUREŞTI, 13 mai — Sputnik. România este țintă inevitabilă în cazul unui război NATO — Rusia, întrucât scutul antirachetă din România este o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse, a avertizat expertul rus Konstantin Bogdanov, citat ne New York Times.

The US Department of Defense has backed away from an earlier planned project to assemble a large espionage network after the proposal failed to secure enough support from the US Congress - Sputnik Moldova
Scandal în SUA. Fostul şef al Pentagonului acuză NATO

Prin instalarea scutului antirachetă de la Deveselu, România şi-a asigurat statutul de țintă principală a Rusiei în caz de război. Iar un eventual război NATO-Rusia nu va fi decât unul nuclear, a mai spus el.

Țări eșuate precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite se vor împăca apoi cu Rusia "deasupra ruinelor fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă", a adăugat analistul.

"Elementele antirachetă din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasă a războiului nuclear într-o criză", a scris Bogdanov, informează NYT.

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că România este principala amenințare la adresa securității naționale a Federației Ruse din acest moment.

"Am spus de când a început această poveste că experții noștri sunt convinși că dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridică o anumită amenințare la adresa Federației Ruse", a declarat Peskov.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat la București că scutul nu este o amenințare la adresa Rusiei. Însă explicațiile sale nu sunt reale de vreme ce Iranul nu mai reprezintă un pericol de proliferare a armamentului nuclear, iar în urmă cu mai bine de 5 ani, pe vremea administrației Bush, justificarea scutului antirachetă de la Deveselu era pericolul nuclear venit dinspre Iran.

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că acest sistem va face atât Europa, cât şi România mai sigure și are caracter defensiv.

Proiectul scutului antirachetă de la Deveselu a început în 2013 şi finalizat anul trecut. Investițiile au fost de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Fluxul de știri
0