Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Testele rapide HIV, disponibile în farmacii

© Sputnik / Dmitry VinogradovЭкспресс-тестирование крови на наличие ВИЧ
Экспресс-тестирование крови на наличие ВИЧ - Sputnik Moldova
Abonare
Datele estimative vorbesc despre aproximativ 18 mii de persoane din Moldova care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.

CHIŞINĂU, 13 mai – Sputnik. Testele rapide HIV sunt disponibile în farmaciile din țară. Anunţul a fost făcut vineri de către viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, în cadrul unei conferinţe de presă.

„În ultimii ani, în Republica Moldova am creat toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Aceștia pot solicita consiliere anonimă pre și post testare”, a declarat viceministrul.

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. Patru Centre sociale au fost deschise recent la Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Полиция - Sputnik Moldova
Societate
Preveniriea şi profilaxia HIV: instruire pentru poliţiştii moldoveni
 

”Este important ca noi toți să conştientizăm că nimeni nu este imun la infectarea cu HIV, iar incluziunea socială a persoanelor infectate HIV/SIDA este imperativă. Centrele pe care noi le-am deschis oferă servicii sociale, medicale, juridice şi psihosociale, fiind un suport pentru femei, bărbaţi, copiii infectaţi şi afectaţi de HIV/SIDA și familiile acestora”, a declarat Djulieta Popescu, șef Direcția politici de asistență socială, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Experții atenționează că infecţia HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea  în  toate teritoriile.

“Scopul ONU, de a stopa epidemia HIV, poate fi atins doar dacă oamenii conștientizează, în primul rând, necesitatea de a se testa la HIV voluntar. Sistemele de sănătate trebuie să asigure tuturor celor care au nevoie — acces la testare și tratament”, a subliniat Svetlana Plămădeală, manager de țară, UNAIDS.

În Republica Moldova, au fost înregistrate la sfârșitul anului 2015 peste 10 mii de cazuri HIV, dintre care bărbați — 58% și femei — 42%. Datele estimative vorbesc despre aproximativ 18 mii de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.

Fluxul de știri
0