Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu prețurile în Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Rata anuală a inflației, în virtutea unui șir de factori, este în descreștere deja a patra lună consecutiv. Cu toate acestea, indicele țintă stabilit de Banca Națională a Moldovei este depășit.

CHIȘINĂU, 13 mai — Sputnik. În luna aprilie 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 8.3 la sută, fiind cu 1,1 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă și menținându-se peste limita superioară a intervalului de ±1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 la sută.

De menționat că ritmul anual al inflației își continuă dinamica descendentă înregistrată de la începutul anului curent. Această evoluție confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Recomandările specialiştilor privind obiectivele BNM şi reglementarea valutară

„Riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, dezinflaționiste, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă — principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației. Totodată, riscurile la adresa inflației decurg și din volatilitatea prețurilor internaționale la materiile prime alături de incertitudini asociate cotațiilor petroliere", se spune în comunicatul BNM.

În aprilie, rata inflației lunare a rămas la nivelul lunii martie, ca urmare a majorării prețurilor la produsele alimentare cu 0,9%, precum și a scăderii prețurilor la servicii cu 1,5 %. De menționat că în luna aprilie 2016, prețurile la mărfurile nealimentare au rămas la nivelul lunii precedente.

BNM menționează că rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna aprilie 2016 valoarea de 9,7 %, fiind cu 0,5 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă. Rata lunară a inflației de bază a constituit 0,3 %.

Prețurile la produsele alimentare în cea de a doua lună de primăvară au crescut cu 0,9 % față de luna martie. Prețul la combustibil s-a redus cu 0,1 %, iar la serviciile reglementate —  cu 2,1 %.

Fluxul de știri
0