Mortalitatea e în creștere. Iată și cauzele...

© Sputnik / Мирослав РотарьЛюди
Люди - Sputnik Moldova
Abonare
Nivelul mortalităţii în Republica Moldova este în creştere. Anul trecut au fost înregistrate cu peste 400 de decese mai mult decât în anul precedent.

CHIŞINĂU, 13 mai – Sputnik. Biroul Naţional de Statistică anunţă că numărul persoanelor care au decedat anul trecut a fost de aproape 40 de mii sau cu 412 persoane mai mult comparativ cu anul precedent.

Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, structura mortalităţii pe clase ale cauzelor de deces practic nu s-a schimbat. Analogic anilor anteriori, cele mai multe decese, aproape 58 la sută, au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori, bolile aparatului digestiv, accidentele, intoxicaţiile şi traumele.

oameni люди - Sputnik Moldova
ONU avertizează: populația României se va reduce cu peste 14% până în 2050

Mortalitatea masculină diferă de cea feminină. „Supramortalitatea masculină” a fost de 2,7 ori mai mare în cazul bolilor infecţioase şi parazitare şi de 3,6 ori – în cazul accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor. „Supramortalitatea  feminină”  s-a  înregistrat  numai în cazul  bolilor  aparatului  circulator cu 1,2 ori.

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă semnificativ şi în profil teritorial. Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de nord a Republicii Moldova, în Bălţi, Briceni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti şi Soroca.

Cele mai multe decese cauzate de tumori au fost înregistrate la Bălţi, în UTA Gagauz-Yeri, în raioanele Orhei, Drochia, Cahul, Hânceşti, Soroca, Anenii Noi, Ialoveni, Ungheni şi Floreşti.

Fluxul de știri
0