Bogdan Herzog spune de ce România nu mai aniversează Ziua Independenței

Drapel
Drapel - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua Independenței de Stat a României a fost trecută cu vederea în mod intenționat pentru subminarea suveranității poporului român, crede economistul Bogdan Radu Herzog.

BUCUREŞTI, 10 mai — Sputnik. După căderea comunismului s-a realizat un transfer real de suveranitate dinspre statul român către organismele transnaționale, a declarat expertul economic Bogdan Radu Herzog pentru Sputnik.

Familia regală - Sputnik Moldova
Mesajul Casei Regale cu ocazia zilei de 10 Mai

Faptul că Ziua Independenței a fost trecută în plan secund nu este întâmplător. Există mai mulți factori care au influențat acest trend, a spus Bogdan Herzog.

În primul rând, argumentează economistul, celebrarea "Zilei Independenței" ar ridica problema suveranității naționale actuale și reale a României. Or, în ultimii 20 de ani s-a realizat un transfer real de suveranitate dinspre statul român către organisme supranaționale.

"Nu este vorba de afirmații subiective, ci de tratate cu statut juridic. De exemplu, prin Tratatul de aderare la UE, România și-a asumat principiul prevalenței dreptului comunitar asupra celui național. În domeniul fiscal bunăoară, cu privire la accize și TVA (considerate sectoare armonizate cu dreptul comunitar), reglementările UE și jurisprudența aferentă constituie acum izvoare de drept și au precedent față de dreptul românesc", a subliniat licențiatul în Relații Economice Internaționale.

În al doilea rând, înlocuirea unei sărbători naționale — ce a Independenței — cu o zi în care se celebrează o instituție supranațională — UE, este semnificativ din punct de vederea al transferului simbolic de putere de la instituțiile statului suveran spre acest gen de structuri, cele supranaționale. Este vorba de Uniunea Europeană în domeniul economic și juridic, NATO în cel militar, organizațiile de tip ONU, etc.

Bogdan Herzog a mai subliniat că trendul nu vizează doar România, ci toate statele incluse de sistemul unipolar de putere, deci și pe cele de la periferie împreună cu cele centrale (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, etc.). În actualul sistem unipolar există foarte puține state cu suveranitate reală, a adăugat economistul.

Fluxul de știri
0