Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sursa kilogramelor în plus, pe care le ignorăm și care ne omoară

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Accesați arhiva multimediaObezitate, supraponderali, ожирение
Obezitate, supraponderali, ожирение - Sputnik Moldova
Abonare
Se estimează că lipsa de activitate fizică ar fi cauza principală, la nivel mondial, pentru circa 21-25 la sută dintre cazurile de cancer de sân şi de colon, 27 la sută de diabet zaharat şi circa 30 la sută de boli cardiace ischemice.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Anual, la 10 mai, țările europene membre ale Organizației Mondiale a Sănătății marchează Zilele Europene ale Mișcării. Evenimentul este îndreptat spre lupta cu obezitatea, care devine o problemă tot mai acută pentru multe țări europene. Republica Moldova s-a alăturat statelor care marchează evenimentul.

Potrivit Ministerului Sănătății, la nivel global aproape două miliarde de oameni sunt supraponderali şi peste 600 de milioane sunt obezi. Unul dintre cei mai importanți factori care cauzează excesul de greutate al populației este lipsa de activitate fizică și de mișcare.

Polita medicina - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Sănătăţii dezminte: lista serviciilor nu a fost redusă

Astfel, în perioada 10 – 21 mai, instituțiile medico-sanitare publice și Centrele de Sănătate Publică din țară vor organiza ședințe informative, ateliere de lucru și alte activități de promovare a sănătății, cu genericul ”Acționați pentru un viitor mai sănătos”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Instituția a mai menționat că mai mult de jumătate din populația regiunii europene nu este suficient de activă pentru a satisface recomandările de sănătate ale OMS. 6 din 10 persoane cu vârsta de peste 15 de ani nu practică niciodată sau rareori practică activități fizice sau sport. Lipsa de activitate fizică se estimează că ar fi cauza principală, la nivel mondial, pentru circa 21-25 la sută dintre cazurile de cancer de sân şi de colon, 27 la sută de diabet zaharat şi circa 30 la sută de boli cardiace ischemice.

Totodată, în ultimii 20 de ani obezitatea a devenit unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea bolilor netransmisibile: 80 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2, 35 la sută din bolile de inimă şi 55 la sută din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor. Excesul de greutate şi bolile asociate cu obezitatea reprezintă 7 la sută din totalul costurilor asistenţei medicale în ţările UE.

În Republica Moldova, Studiul privind prevalenţa factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2013) arată că mai mult de 10 la sută din populaţia adultă cu vârsta de 18-69 ani nu practică, conform recomandărilor OMS, 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau echivalentul ei, iar prevalenţa sedentarismului este mai înaltă în zona urbană faţă de cea rurală şi sporeşte odată cu vârsta.

Același studiu mai arată că cca. 65 la sută din populaţie (de vârsta 18-69 ani) consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi/sau legume, consumul mediu constituind 2 porţii pe zi. În consecinţă, circa 56 la sută din populaţia Republicii Moldova este supraponderală şi 23 la sută din populaţie este obeză.

Ministerul Sănătății subliniază în acest context că în Programul naţional de promovare a sănătăţii pentru anii 2016 – 2020 unul dintre obiectivele specifice se axează pe reducerea prevalenţei inactivităţii fizice cu 5 la sută către anul 2020 prin promovarea şi încurajarea activităţii fizice zilnice la toate etapele vieţii, evitând inechităţile.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății recomandă:

— pentru adulţi — cel puţin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată (mers pe jos, urcatul scărilor, grădinărit, dans, tenis de masă etc.) sau de cel puţin 75 de minute pe săptămână de activitate viguroasă (înot, ciclism, volei, alergat etc.) sau o combinaţie de activitate moderată şi viguroasă;

— pentru copiii — cel puţin 60 de minute de activitate fizică moderată până la intensitate viguroasă în fiecare zi.

De asemenea, pentru a evita creşterea în greutate este oportun, ca fiecare individ să depună un efort conştient pentru a avea grijă de sine şi de corpul său, şi să acţioneze prin:

— limitarea consumului de grăsimi şi zahăr;

— creşterea aportului de fructe şi legume;

— practicarea activităţii fizice zilnic;

— evitarea stresului;

— respectarea meselor principale ale zilei.

Fluxul de știri
0