Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătăţii dezminte: lista serviciilor nu a fost redusă

© Sputnik / Мирослав РотарьPolita medicina
Polita medicina - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul de resort a comunicat că noile modificări la Programul Unic al asigurării obligatorii de asistență medicală nu au în vedere excluderea unor analize de înaltă performanţă din lista celor acoperite de asigurarea medicală, ci urmăresc doar înlesnirea accesului pacienţilor la servicii de diagnosticare medicală de calitate.

CHIŞINĂU, 30 ian — Sputnik. Ministerul Sănătăţii a reacţionat la informaţiile vehiculate în presă şi a precizat în cadrul unui comunicat că nu a exclus „nici o poziție din Programul unic de asigurări", iar schimbările operate s-au referit doar la lărgirea ariei geografice de acoperire a spectrului de servicii prestate în teritoriu.

Экспертно-криминалистическая лаборатория управления наркоконтроля по ЮФО - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova, sufocată de deșeurile medicale

Astfel, potrivit instituţiei de resort, aceste modificări țin de facilitarea accesul pacienților la servicii de diagnosticare medicală de calitate, mai aproape de domiciliu. Respectivele servicii erau oferite anterior de puțini prestatori de servicii medicale, majoritatea fiind concentrați în municipii.

Responsabilii din cadrul ministerului au specificat că revizuirea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală este un proces continuu, iar modificarea și completarea Programului unic este în concordanță cu dezvoltarea serviciilor medicale, inclusiv implementarea noilor tehnologii medicale.

„Odată cu dezvoltarea tehnologiilor medicale, serviciile respective pot fi prestate de majoritatea instituţiilor medico-sanitare teritoriale. Prin urmare, populația va avea acces la serviciile respective mai aproape de locul de trai, fiind excluse deplasările neargumentate a pacienților în instituțiile medico-sanitare prestatoare de servicii de înaltă performanță din municipii", se arată în comunicat.

Potrivit instituţiei de profil, este propusă introducerea unor servicii moderne cum ar fi prestarea serviciilor de intervenție timpurie copiilor de la naștere până la vârsta de 3 ani, cu nevoi speciale, tulburări de dezvoltare și risc sporit, asigurarea, la indicaţie, cu exoproteze şi implanturi mamare necesare pentru reabilitarea pacienţilor cu tumori maligne precum şi cu proteze individuale şi consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală şi protetică a pacienţilor cu tumori maligne ale capului, gâtului şi ale aparatului locomotor, test prenatal pentru prevenirea malforma-iilor congenitale, servicii medicale de reproducere asistata (fertilizare in vitro) etc.

Amintim că anterior portalul de ştiri cu profil medical e-sanatate.md a informat că Ministerul Sănătăţii ar vrea să excludă în jur de 70 de analize medicale din lista celor efectuate din contul poliţei medicale, acestea urmând să fie făcute contra plată.

Fluxul de știri
0