CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor, Ministerul Mediului subliniază că statisticile recente arată că aproximativ 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume sunt în pericol de a dispărea în acest secol. Supraviețuirea lor depinde de sprijinul acordat de toţi oamenii planetei, de măsurile de conservare şi de protejare impuse de noi.
Totodată, Ministerul mediului a menționat că fauna vertebratelor din Republica Moldova include 281 de specii de păsări, dintre care 89 sunt specii faunistice rare şi sunt protejate prin Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat.
De asemenea, 39 de specii sunt incluse în ediția a doua a Cărții Roşii a Republicii Moldova. Printre acestea se numără cormoranul mic, stârcul galben, egreta mare, ţigănuşul, lopătarul, lebăda de vară, etc.
Instituția a mai specificat și faptul că dintre speciile menționat mai sus, douăzeci reprezintă răpitoarele de zi şi de noapte, specii din vârful piramidei trofice, a căror dispariţie va provoca un dezechilibru funcţional al biocenozelor ecosistemelor naturale.
În ediția a treia a Cărții Roșii au fost incluse încă 25 de specii de păsări, printre care stârcul roşu, barza albă, ciocănitoarea de stejar, raţa cu ciuf, califarul roşu, califarul alb ș.a. Unele specii de păsări, care vieţuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, sunt incluse în Cartea Roşie Europeană: raţa roşie, acvila ţipătoare mare, vânturelul mic, cristelul, etc.
Totodată, Ministerul Mediului a menționat că în scopul protecției păsărilor migratoare, care reprezintă patrimoniul comun interstatal, iar protecţia acestora de asemenea este o sarcină comună, propune modificarea Legii regnului animal nr. 439-XIII din 27 aprilie 1995, care se află la etapa a doua de armonizare cu prevederile Directivei 2009/147/CE privind conservarea păsărilor sălbatice.
”La prima etapă, Legea regnului animal, a fost armonizată parţial în conformitate cu prevederile Legii pentru aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunităţii Energetice nr. 117-XVIII din 23 decembrie 2009 şi cerinţele art. 4 (2) al Directivei 79/409/EC privind conservarea păsărilor sălbatice”, menționează sursa.
Potrivit Ministerului Mediului, În proiectul legii au fost incluse noi prevederi în unison cu cerințele din articolele 1 – 8 ale Directivei privind conservarea păsărilor sălbatice, care includ măsuri de protecţie şi conservare a păsărilor migratoare, a zonelor de înmulţire, precum şi a punctelor de popas de-a lungul rutelor lor de migrare.
Instituția a invitat toţi iubitorii naturii să se alăture pentru a sărbători Ziua mondială a păsărilor migratoare.