Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Surpriză în dosarul Jafului secolului: un moldovean reţinut din greşeală

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaГорода Мира. Верона
Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Abonare
Unul dintre moldovenii care au furat picturile lui Rubens din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, a fost reţinut din greşeală de autorităţile române.

CHIŞINĂU, 10 mai – Sputnik. Un moldovean a fost reţinuţ din greşeală în cazul jafului din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia. Este vorba despre Anatolie Burlac, în vârstă de 29 de ani, reţinut săptămână trecută de autorităţile de frontieră române la vama Leuşeni- Albiţa.

Avocatul acestuia, Liliana Bodrug, a declarat că de fapt cel care trebuia reţinut este tatăl clientului său care poartă acelaşi nume.

„Am făcut dovada că în acea perioadă, când s-a săvârşit presupusul furt, dânsul se afla pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, în mandatul de extrădare al poliţiei italiene nu se specifică vârsta, ci doar numele”, a declarat Bodrug. 

Potrivit avocatului, din descrierea faptelor, aşa cum rezultă din mandatul european de arestare, se pare ca se face referire la tatăl lui Burlacu, în vârstă de 55 de ani.

„Persoană mult mai în vârstă. Într-adevăr este şi o coincidenţă de nume, îi cheamă la fel, Burlacu Anatolie”, a precizat Bodrug.

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Picturile furate din Muzeul Castelvecchio nu sunt în Moldova

Confuzia a fost descoperită la Judecătoria din Iaşi, în timp ce magistraţii decideau asupra extrădării lui Anatolie Burlac în Italia. Judecătorii au amânat luarea unei decizii în cazul lui Burlacu până la data de 17 mai. Până atunci, autorităţile italiene trebuie să specifice vârsta şi semnalmentele lui Anatolie Burlacu, cel care a participat la jaful din muzeul veronez.

Tribunalul din Verona a emis, la 12 martie, un mandat european de arestare pe numele moldoveanului Anatolie Burlac, solicitând predarea sa în Italia în vederea cercetării pentru comiterea infracţiunilor de jaf armat și răpire de persoane.

În închisoarea din Montorio, Italia, se află alţi trei moldoveni care au participat la jaful armat din muzeul veronez. Este vorba despre Cornel Vasiliţă, Victor Potângă şi Denis Damaschin. Un alt moldovean, Vasile Cheptene, la fel reţinut în Italia pe acelaşi dosar, a fost eliberat din arest preventiv şi este cercetat în libertate.

Alţi trei moldoveni se află în arest preventiv în izolatorul de la Chişinău. Aceştia au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Ei au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

Unul din capii care a dirijat furtul celor 17 picturi din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, este ucraineanca Svetlana Tkaciuk. Aceasta este concubina fratelui gardianului de la muzeu şi se află în arest la domiciliul său din Italia.

Jaful a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit procurorilor italieni, la furt au participat 10 moldoveni şi trei italieni. Jefuitorii au sustras din muzeu 17 tablouri de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini. Valoarea lucrărilor furate se ridică la 17 milioane de euro.

Deocamdată, nu este clar unde sunt ascunse picturile furate. Şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat pentru Sputnik că, tablourile furate nu au fost aduse şi nu se află pe teritoriul Moldovei.

Fluxul de știri
0