Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Picturile furate din Muzeul Castelvecchio nu sunt în Moldova

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaГорода Мира. Верона
Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Abonare
Poliţia din Moldova deţine probe că moldovenii arestaţi la Chişinău au participat la jaful din Muzeul Castelvechhio din Verona, dar, potrivit datelor poliţiei, picturile nu sunt în Moldova.

CHIŞINĂU, 21 mar – Sputnik. Picturile furate de la Muzeul Castelvecchio din Verona nu au fost găsite pe teritoriul Moldovei, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Gheorghe Cavcaliuc.

„În Moldova au fost găsite probe care confirmă participarea moldovenilor, arestaţi în Chişinău, la această infracţiune. Picturile nu sunt în Moldova”, a declarat şeful interimar IGP.

Între timp, presa din Italia continuă să dezvăluie detalii din raportul procurorilor veronezi. Astfel, aceştia presupun că cele 17 tablouri furate, care potrivit raportului „încă sunt ascunse undeva”, sunt cel mai probabil în Moldova şi Rusia.

Din informaţiile operative dezvăluite de procurorii italieni în faţa instanţei săptămâna trecută, rezultă că picturile au fost şi în Odessa. Această concluzie se face în urma interceptărilor dintre Vasile Cheptene, unul dintre participanţi la furt, şi Vasile Mihailov, complice.

Trei moldoveni care au participat la jaful muzeului se află în închisoarea Montoria din Verona. Este vorba despre Vasile Cheptene, Victor Potângă și Denis Damaschin. Împreună cu ei, în arest preventiv se află gardianul care a fost în tură în noaptea furtului de la muzeu şi fratele geamăn al acestuia: Francesco Silvestri şi Ricciardi Pasquale Silvestri. 

La veduta su Verona - Sputnik Moldova
Cea care a dirijat jaful Muzeului din Verona este ucraineancă şi nu moldoveancă

În arest la domiciliu a fost plasată ucraineanca Svetlana Tkaciuk, concubina unuia dintre fraţi, despre care procurorii spun că ar fi unul din cei care a coordonat furtul.

Un alt moldovean, Cornel Vasiliţă, a fost eliberat de procurori din lipsă de „probe serioase”.

Alţi doi participanţi la jaf sunt daţi în căutare, potrivit presei italiene.

Săptămâna aceasta, Curtea de Apel din Verona va examina recursul apărării suspecţilor în cazul jafului de la Muzeul Castelvecchio. Avocaţii cer anchetarea acestora în stare de libertate.

Poliţia din Moldova a arestat săptămâna trecută trei moldoveni. Aceştia sunt bănuiţi de participare la jaful de la Muzeul Castelvecchio din Verona. Cei trei au primit câte 30 de zile de arest preventiv în izolator. Decizia a fost luată de magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru, la solicitarea procurorilor.

Jefuitorii au sustras din muzeu 17 picturi de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Valoarea picturilor furate se ridică la 20 milioane de euro.

Fluxul de știri
0