Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sechestru de milioane pe Rompetrol. Grupul este vizat într-un dosar penal

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaDeversare, petrol, dezastru ecologic
Deversare, petrol, dezastru ecologic - Sputnik Moldova
Abonare
Există suspiciunea că în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi ilegale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte.

CHIȘINĂU, 9 mai – Sputnik. Compania Rompetrol figurează ca parte civilmente responsabilă într-un dosar penal intentat în legătură cu activitatea unui grup infracțional organizat.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din România a anunțat printr-un comunicat că a emis o ordonanță de continuare a urmăririi penale față de 14 persoane fizice, suspectate de săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare b) care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate.

Ofiteri SIS in timpul perchezitiilor la sediul lui Retano Usatii - Sputnik Moldova
Cristian Burci, patronul Adevărul Holding şi Prima TV, a fost ridicat de DIICOT

Totodată, prin această ordonanţă a fost dispusă introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente a KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV (fostă THE ROMPETROL GROUP NV), a SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA (fostă SC ROMPETROL SA) şi a SC ROMPETROL RAFINARE SA.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi/sau însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale”, se spune în comunicatul DIICOT.

La grupul infracţional astfel constituit ar fi aderat ulterior, potrivit DIICOT (sar fi l-au sprijinit) şi alte persoane care prin exercitarea cu rea credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost iniţiat şi constituit grupul infracţional.

Instituția investighează următoarele circumstanțe:

Операция правоохранительных органов Киргизии в Бишкеке, anti terorism - Sputnik Moldova
DIICOT susţine ca în România terorismul ar putea fi finanţat

— dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice(creanţa Libia şi Turkmenistan);

— delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare;

— vânzarea produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză;

— neplata cu rea credinţă a obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor;

— ascunderea obiectului sau a sursei impozabile;

— stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme;

— însuşirea, traficarea  şi/sau  folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracţiomal sau al entităţilor juridice ce au făcut/fac parte din grupul ROMPETROL a acestor sume de bani;

Toate acestea au condus la iniţierea, promovarea şi adoptarea odonanţei de urgenţă 118/2003. Respectiv, obligațiunile bugetare restante ale SC ROMPETROL RAFINARE SA le-a înregistrat la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Prin ordonanța 06.05.2016 procurorii  DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale.

Au fost puse sub sechestru bunuri mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi, precum și asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând  KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostaTHE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fosta SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA în calitate de părţi responsabile civilmente.

Fluxul de știri
0